al kapone
Foto: Alo/Profimedia

U vreme Al Kaponeove smrti, 48-godišnjak je bio u toliko lošem stanju, zbog sifilisa koji mu je uništio mozak toliko da je imao mentalne sposobnosti 12-godišnjaka.

Iako je bilo dosta gangstera koji su dospeli na naslovne strane u Roaring dvadesetih, čikaški mafijaš Al Kapone uvek se izdvajao iz čopora. U periodu od samo jedne decenije, Kapone je od uličnog nasilnika dospeo do FBI-jevog "javnog neprijatelja broj 1". Ali bizarna priroda Al Kaponeove smrti dodatno ga je razlikovala od njegovih vršnjaka, podseća Stil.

Dok je još bio nižerangirani gangster i izbacivač u bordelu, Kapone je dobio sifilis. Odlučio je da ovu bolest ostavi nelečenu, što je na kraju dovelo do prerane smrti sa samo 48 godina.

Decenijama je Al Kapone ostao ikona po svojim drskim, nasilnim podvizima kao gangster. Bio je poznat podjednako po svojim elegantnim odelima kao i po naručivanju ubistava poput masakra na Dan zaljubljenih.

Ali sumorni poslednji dani pre Al Kaponeove smrti predstavljaju možda najnezaboravnije poglavlje u njegovoj priči. Iako je istina o tome kako je Al Kapone umro i šta je uzrokovalo njegovu smrt manje poznata, one ostaju vitalni i uznemirujući deo njegove legendarne životne priče.

Kako je sve počelo?

Al Kapone je rođen od majke Tereze Rajole i oca po imenu Gabrijel, 17. januara 1899. godine u Bruklinu u Njujorku. Kaponeovi roditelji su emigrirali iz Napulja i radili su izuzetno naporno, da bi njihov sin udario učitelja i bio izbačen iz škole sa 14 godina.

Kao ambiciozni mladi kriminalac, Kapone je pobegao na sve što je mogao da se kocka. Od divljaštva preko reketiranja do pucanja u konkurenciju, njegova ambicija ga je vodila napred. Ali nije ga opasna pucnjava dovela do sifilisa. Umesto toga, to je bio njegov rani posao izbacivača za jedan od bordela "Velikog Džima" Kolosima.

Pre nego što je prohibicija zvanično počela 1920. godine, Kapone je već stekao ime kada ga je Džoni Torio – neko koga je smatrao mentorom – regrutovao da se pridruži Kolosimovoj posadi u Čikagu.

Željan da isproba ponude ovog biznisa, Kapone je spavao sa mnogim prostitutkama koje su radile u javnoj kući njegovog šefa i kao rezultat toga dobio sifilis. Bilo ga je previše stid da traži lečenje za svoju bolest.

Ubrzo je imao na umu i druge stvari osim štetnih mikroba koji su upali u njegove organe. Tako se Kapone fokusirao na dogovaranje sa Torijem da ubije Kolosima i umesto toga preuzme posao. Delo je učinjeno 11. maja 1920. godine — sa Kaponeom za koji se sumnjalo da je umešan.

Kako je Kaponeovo carstvo raslo tokom decenije, uz zloglasne mafijaške hitove kao što je masakr na Dan zaljubljenih koji su dodavali njegove mitove, tako je raslo i njegovo ludilo izazvano sifilisom.

Kada su vlasti konačno uhvatile Kaponea za utaju poreza 17. oktobra 1931. godine, osuđen je na 11 godina zatvora, a tokom tog vremena su se pogoršali njegovi kognitivni nedostaci i emocionalni napadi besa.

Kapone je proveo oko osam godina iza rešetaka, posebno u Alkatrazu nakon njegovog otvaranja 1934. Kako je neurosifilis mučio njegove intelektualne sposobnosti, sve više nije ispunjavao naređenja.

Tako je Kaponeova supruga Mae insistirala da ga pusti. Na kraju krajeva, čovek je počeo da se oblači u zimski kaput i rukavice u svojoj zagrejanoj zatvorskoj ćeliji. Februara 1938. zvanično mu je dijagnostikovan sifilis mozga. To je ono što na kraju objašnjava kako je Al Kapone umro.

Kapone je pušten 16. novembra 1939. na osnovu "dobrog ponašanja" i njegovog zdravstvenog stanja. Ostatak svojih dana proveo je na Floridi, gde se njegovo fizičko i mentalno zdravlje još više pogoršalo. Poslednji dani pre Al Kaponeove smrti su zvanično počeli.

Kako je Al Kapone umro?

Bolesni mafijaš je upućen u bolnicu Džons Hopkins u Baltimoru zbog svoje pareze — upale mozga izazvane kasnijim stadijumima sifilisa. Ali bolnica Džons Hopkins je odbila da ga primi, što je navelo Kaponea da traži lečenje u Union Memorijalu.

Bolesni bivši osuđenik napustio je Baltimor u martu 1940. u svoj dom na Floridi na Palm Islandu.

Iako je penzionisani gangster postao jedan od prvih pacijenata u istoriji koji je 1942. lečen penicilinom, bilo je prekasno. Kapone je počeo redovno da halucinira i pati od napadaja sličnih epileptičarima.

Iako se Kaponeovo zdravlje pogoršalo dok je redovno posećivao Medicinsko društvo okruga Dade, on nije znao da FBI ima izvore postavljene u ustanovi da ga posmatraju usred bolesti.

Poslednjih meseci te godine, Kaponeovi ispadi su se smanjili, ali se i dalje ponekad pogoršavao. Osim povremenih odlazaka u apoteku, Mae Kapone je život svog muža čuvala što je više moguće.

Poslednjih dana pre Al Kaponeove smrti, šetao je uglavnom u pidžami, pretražujući imanje u potrazi za svojim davno izgubljenim zakopanim blagom i upuštajući se u zabludne razgovore sa davno mrtvim prijateljima, sa kojima je njegova porodica često išla.

U dosijeu FBI 1946. je navedeno da je "Kapone tada imao mentalitet 12-godišnjeg deteta".

Godine 1947. doživeo je moždani udar. Njegova supruga je pozvala doktora Filipsa u 5 sati ujutro, koji je primetio da su se Kaponeovi grčevi dešavali svakih tri do pet minuta i da su mu "udovi bili spastični, lice izvučeno, zenice proširene, a oči i vilice postavljene".

Primenjeni su lekovi i za nekoliko dana Kapone je prošao bez ijednog napada. Paraliza njegovih udova i lica je nestala. Ali, nažalost, istovremeno se borio i sa bronhijalnom upalom pluća.

Zbog toga mu se pogoršalo, iako ne tako visceralno kao prethodni grčevi, uprkos kiseoniku, penicilinu i drugim lekovima koje je dobijao.

Nakon što su mu kardiolozi dali digitalis i koramin u nadi da će izlečiti upalu pluća i usporiti progresiju srčane insuficijencije, Kapone je počeo da pada i izlazi iz svesti. Imao je trenutak jasnoće 24. januara, koji je iskoristio da uveri svoju porodicu da će mu biti bolje.

25. januara u 19.25, Al Kapone je umro, "bez ikakvog upozorenja, izdahnuo je".

Istina o uzroku smrti Al Kaponea

Al Kaponeova smrt je bila sve samo ne jednostavna. Njegov kraj je verovatno počeo sa njegovom početnom kontrakcijom sifilisa, koji se godinama neprestano uvlačio u njegove organe. Međutim, njegov moždani udar je omogućio da dobije upalu pluća. Ta upala pluća prethodila je srčanom zastoju koji ga je na kraju ubio.

Dr Filips je napisao u polju "primarni uzrok" Al Kaponeove umrlice da je umro od "bronhijalne pneumonije 48 sati doprinoseći apopleksiji 4 dana".

BONUS VIDEO

 

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading