Rušenje spomenika
Foto: Printscreen/Foto: Printscreen/Tviter

Čini se da ovaj potez ima za cilj da pošalje snažan signal sopstvenim građanima i vlastima u Seulu da je Kim ozbiljan u pogledu odustajanja od politike mirnog ujedinjenja sa Jugom.

Spomenik Tri povelje za nacionalno ujedinjenje izgleda je nedostaje na fotografiji srednje rezolucije Planet Labsa snimljenoj u utorak ujutru, iako nije jasno kada je i kako srušen.

Poslednji put je viđen na fotografiji koja je nastala 19. januara i sumnja se da je već 22. januara uklonjen, iako su fotografije tog dana bile maglovite.

Kim je na sednici Vrhovne narodne skupštine (SPA) 15. januara nazvao spomenik „bolešću za oči“ i naredio da se potpuno ukloni kako bi se eliminisali pojmovi kao što su ponovno "ujedinjenje, pomirenje i sunarodnici iz nacionalne istorije naše Republike“.

Spomenik, visok oko 30 metara i širok 61 metar, stajao je iznad ulice Ujedinjenje na jugoistoku Pjongjanga, na auto-putu koji vodi od glavnog grada do Kesonga i preko u Južnu Koreju.

Završen 2001. prikazivao je dve žene, po jednu iz Severne i Južne Koreje, koje drže amblem celog Korejskog poluostrva, prema sada izbrisanoj stranici na veb-stranici Naenara koju vodi DNRK.

- Ističe da su Korejci homogena nacija sa jednom teritorijom, istom krvlju i jednim jezikom od davnina i da svi sunarodnici treba da izađu u borbu za nacionalno ujedinjenje, kroz tri povelje - navodi se na stranici.

Spomenik je sastavljen od „740 visokokvalitetnih komemoracionih kamenova koji su stigli iz zemlje i inostranstva, a koje su poslali brojni ljudi koji teže nacionalnom ujedinjenju, uključujući patriotske ličnosti i ličnosti koje se zalažu za ponovno ujedinjenje u Južnoj Koreji“, navodi se na drugoj veb-stranici DNRK.

Njegovo rušenje usledilo je nakon drugih napora da se uklone reference na ujedinjenje, a Pjongjang je tvrdio da sever neće napasti jug ako ga prvi ne napadne, istovremeno upozoravajući na potpuno „uništenje“ ako Vašington i Seul „povrede čak i 0,001 milimetar teritorije zemlje, vazduha i voda“.

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading