Rumunska policija
Foto: Shutterstock/Shutterstock

Kako je "Blic" pisao, detetu je veći deo jabuke upao u dušnik, a vaspitačica je pozvala Hitnu pomoć, koja je u poslednji čas uspela da reanimira dete i hitno preveze u bolnicu.

Incident se dogodio 19. januara, i pored toga što je stanje deteta bilo teško, prema rečima doktora, vitalni znaci su mu bili stabilni. Smrt je potvrđena danas u 15.55 časova na Odeljenju intenzivne nege Okružne hitne kliničke bolnice u Oradei.

Ustanovljeno je prilikom uviđaja da privatni vrtić nema dozvolu za rad i da nije akreditovan, tačnije da je u dokumentima naveden kao centar za rekreativne aktivnosti.

Vaspitačice pokušale da pomognu, ali uzalud

Dve vaspitačice su navodno intervenisale nakon što se beba počela daviti komadom jabuke koji je dobio kao užinu.

Dečak je čak dahtao nekoliko minuta dok nije stigla Hitna pomoć. Slučaj je do sada istražen u slučaju ličnih povreda, ali će se optužba, nakon smrti deteta, najverovatnije promeniti u ubistvo iz nehata.

Hitna pomoć je stigla za 5 minuta, prema navodima nadležnih, ali je dečak već bio u kardio-vaskularnom zastoju.

- Pet minuta bez kiseonika je nepovratno oštećenje mozga - saopštili su lekari.

Prema podacima Ministarstva prosvete, u Rumuniji postoji preko 900 akreditovanih privatnih vrtića ili su u procesu akreditacije. Nekoliko hiljada drugih radi u drugim oblicima, ali niko ne zna tačan broj. Mnogi roditelji znaju situaciju, ali kažu da nemaju izbora.

(Obzervator, Blic)

BONUS VIDEO

 

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Tagovi

Komentari (0)

Loading