EU PRETI MAĐARSKOJ Usvojiće paket finansija za Ukrajinu bez Orbana
Foto: Shutterstock/Shutterstock

Budimpešta se u ponedeljak usprotivila predlozima unutar bloka za stvaranje novog fonda za naoružavanje Kijeva, nakon što je Orban sredinom decembra blokirao evropski četvorogodišnji plan za finansiranje Ukrajine.

Države članice su sada spremne su da usvoje paket novčane pomoći za Kijev na samitu u Briselu 1. februara i bez podrške Mađarske, kažu anonimni izvori, i napominju da je blok već spreman za scenario u kojem Mađarska nastavlja da blokira 50 milijardi evra za Ukrajinu.

Jedan od načina na koji bi EU mogao da odgovori ukoliko Orban bude nastavio sa svojom dosadašnjom politikom jeste uvođenje dodatnih kaznenih mera protiv Mađarske, između ostalog i ukidanja njenog prava glasa u bloku koji (za sada) ima svaka država članica, kažu izvori.

"Blumberg" smatra da bi taj scenario izazvao sveobuhvatniji okršaj, budući da je slovački premijer Robert Fico upozorio da će braniti Mađarsku u slučaju da njeno pravo glasa u EU bude ugroženo. 

Mađarski ministar spoljnih poslova Peter Sijarto istakao je, nakon sastanka šefova diplomatija EU članica u ponedeljak, da Mađarska ne podržava preuređenje aktuelnog mehanizma finansiranja, poznatog kao Evropski mirovni fond, a u okviru kojeg članice dobijaju nadoknadu za oružje koje pošalju Ukrajini.

Mađarska, takođe, trenutno blokira isplatu najnovije tranše iz Evropskog mirovnog fonda u vrednosti od 500 miliona evra, napominje "Blumberg".

Sijarto je rekao da će o tome razgovarati sa svojim ukrajinskim kolegom Dmitrijem Kulebom 29. januara, te da će Mađarska prestati sa blokadom ukoliko Kijev bude pružio garancije da mađarske kompanije neće biti stavljane na kijevsku listu tzv. sponzora rata.

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading