FB Amfilohija Dragojević
Foto: Alo/FB Amfilohija Dragojević

U snežnoj "opsadi" bio je i srednjovekovni manastir Šudikovo, posvećen Vavedenju Presvete Bogorodice, u Budimlji, par kilometara od centra Berana. Međutim, predsednik Mesne zajednice Budimlja Milan Čukić i meštanin Stanko Malević, nisu dozvolili da svetinja i igumanija Amfilohija Dragojević, dugo budu u snežnij blokadi. Seli su na teaktor, prikačili stari "izum" za čišćenje outeva "vozu" i krenuli u akciju čišenja snega na prilazu manastiru.

- I Čule i Stanko, svak je uradio svoj seo čišćenja snega. Da ih Bog sbe podrži - oglasila se mati Amfilohija.

Manastir Šudikovo, bio je sedište Eparhije budimljansko-nikšićke od osnivanja 1219. godine. U vreme Nemanjića, bila je centar kulturnog, duhovnog i prosvetnog života, naročito u periodu od 13. do 17. veka, prenele su Novosti. 

Duhovni i prosvetni život, posebno je cvetao u ovom manastiru, koji je sa svojom "Šudikovskom katedrom", bio aktivan kulturni centar za nekoliko stotina godina, o čemu svedoče i rukopisne knjige, postale u "Šudikovskoj univerzi", koju su još u to vreme činile: učiteljska, prepisivačka, ikonopisačka i freskopisačka, kao i medicinska škola.

Jedan od najstarijih pisanih spomenika nastao u Šudikovu jeste "Svetootački zbornik" koji se danas nalazi u manastiru Svete Trojice u Pljevljima. Davne 1573. godine mitropolit budimski – Gerasim, napisao je poznati Minej koji se danas čuva u Narodnoj biblioteci u Beogradu, a 1592. godine jeromonah Danilo napisao je Psaltir koji se danas nalazi u Beču, dokmje1602. godine đakon Mihailo, napisao Molebnik koji se nalazi i čuva u biblioteci grofa Uvarova u Moskvi.

Kako je ostalo zapisano, čuvena Šudikovska univerza, negovala je i slikarsku kao i fresko-ikonopisačku školu, čiji izdanak je jedan od najpoznatijih slikara sa kraja šesnaestog veka, zograf Strahinja Budimljanin.

Od 1550. god. do 1620. godine ovaj veliki majstor šudikovske škole, oslikao je fresko-dekoracije i ikone u velikom broju crkava i manastira na prostranoj teritoriji Pećke patrijaršije kao i manastirima istočne Bosne, Tare, Pive, Morače.

BONUS VIDEO

 

 

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading