NATO DRŽAVA ŠALJE DRONOVE Opasnost preti sa Arktika?
Foto: Shutterstock/Foto: Shutterstock

Reč je o kontroli sa dronovima velikog dometa, kao deo šireg okvirnog sporazuma čija je namena da obnovi svoju odbranu i ispuni ciljeve NATO-a, saopštilo je dansko ministarstvo odbrane.

Bespilotne letelice velikog dometa pomoći će u praćenju sve većeg broja civilnih i vojnih aktivnosti na Arktiku i Severnom Atlantiku, ali i obezbediti da Danska može bolje da ispuni ciljeve NATO-a, prenosi Rojters.

"Kraljevina (Danska) u budućnosti mora preuzeti veću odgovornost za bezbednost u celom regionu. To znači da moramo da upotrebimo više snaga na Arktiku i u severnom Atlantiku", rekao je danski ministar odbrane Trols Lund Poulsen.

Danska je obećala prošle godine da će uložiti 143 milijarde kruna (19,17 milijardi evra) u odbranu u narednih 10 godina, a ulaganje u dronove predstavlja njen prvi deo.

Sporazumom od četvrtka izdvojeno je ukupno 16 milijardi kruna (2,14 milijardi evra) za odbranu, a pored nabavke bespilotnih letelica, taj trošak uključuje sisteme PVO, kao i ponovno pokretanje fabrika municije u severozapadnoj Danskoj.

Danska je odgovorna za bezbednost i odbranu Grenlanda i Farskih ostrva na severu Atlantika, koji predstavljaju suverene teritorije Kraljevine Danske.

BONUS VIDEO

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Tagovi

Komentari (0)

Loading