Argentina
Foto: AP/Julian Bongiovanni (STR)

"Ovde sam da vam kažem da je zapadni svet u opasnosti jer su oni koji treba da brane vrednosti Zapada uvučeni u viziju sveta koja neumoljivo vodi ka socijalizmu, a time i siromaštvu", rekao je Milei u sredu u Davosu.

On je rekao da su međunarodne organizacije pod uticajem kolektivizma, radikalnog feminizma i surove ekološke agende.

Milei, samoproglašeni anarhokapitalista, bivši televizijski analitičar i borac protiv establišmenta, izabran je u novembru usred najgore ekonomske krize u svojoj zemlji u poslednje dve decenije.

Pre govora, Danijel Pinto , predsednik JP Morgana, rekao je da nova argentinska vlada možda stvara novi početak za zemlju i završava 80 godina ekonomskog propadanja.

"Teška godina"

On je upozorio da je zemlja pred "teškom godinom", jer Milejevi planovi "zahtevaju da stanovništvo bude spremno da prođe kroz bolne reforme".

Milejeva ekonomska politika takođe je dobila početnu podršku od MMF-a, čije je tehničko osoblje odobrilo isplate Argentini prošle nedelje i čija je zamenica generalnog direktora Gita Gopinat rekla za Fajnenšel tajms da je nova administracija hrabro krenula da ispravi neravnoteže u ekonomiji.

Mileijevo pojavljivanje u Davosu, njegovo prvo putovanje u inostranstvo kao predsednika, bila je njegova prva prilika da predstavi svoju ultraliberalnu viziju globalnoj eliti nakon šokantne pobede na izborima.

"Slučaj Argentine je empirijski dokaz da bez obzira koliko ste bogati ili koliko prirodnih resursa imate, ako usvojite mere koje ometaju slobodno funkcionisanje tržišta, siromaštvo će uslediti."

Otkako je preuzeo dužnost u decembru, liberalni ekonomista je brzo krenuo ka smanjenju argentinskog fiskalnog deficita i deregulaciji ekonomije.

MMF je prošle nedelje izglasao poverenje Mileijevim planovima i odobrio isplatu prve tranše od 4,7 milijardi dolara iz programa zajma od 43 milijarde dolara, što mu je omogućilo da vrati ranije zajmove fonda. Inače, Argentina je najveći dužnik MMF-a.

U sredu, posle govora, Milei se sastao sa direktorkom MMF-a Kristalinom Georgijevom.

BONUS VIDEO

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Tagovi

Komentari (0)

Loading