mapa
Foto: Shutterstock/Foto: Shutterstock

Komentari, dati na rubu sastanaka Svetskog ekonomskog foruma u ​​Davosu, usledili su nakon prvog bilateralnog sastanka Mileija sa Ujedinjenim Kraljevstvom - privatne sednice sa ministrom spoljnih poslova Dejvidom Kameronom.

Milei, koji je nedavno pobedio na izborima u Argentini, obećao je tokom svoje kampanje da će steći suverenitet nad ostrvima.

Govoreći ubrzo nakon sastanka sa Kameronom, rekao je: „Razgovarali smo o Foklandima i to je nešto za buduće diplomatske pregovore.

Mogući pregovori će izazvati kontroverzu, jer je Britanija u prošlosti rekla da nema planove za bilo kakve diplomatske pregovore o budućnosti ostrva.

Britanski zvaničnik je rekao: „Na Foklandskim ostrvima, ministar spoljnih poslova i predsednik Milei pristali su da se ne slažu, i to učtivo. Stav Ujedinjenog Kraljevstva i stalna podrška pravu Foklandskih ostrva na samoopredeljenje ostaju nepromenjeni".

Milei je takođe održao govor okupljenim političarima i poslovnim ljudima u Davosu u kojem je upozorio da je „zapadni svet u opasnosti“.

On je rekao: „One koji treba da brane vrednosti Zapada zaposela je vizija sveta koja neumoljivo vodi ka socijalizmu, a samim tim i siromaštvu".

Pitanje suvereniteta nad Foklandima dugo je bilo izvor spora između Britanije i Argentine, koje su vodile kratak rat oko ostrva 1982. godine.

Buenos Ajres je više puta pokušavao da obnovi pregovore o suverenitetu Foklandskih ostrva, koje Argentina naziva Malvinska ostrva, ali Velika Britanija tvrdi da pregovori nisu na stolu sve dok stanovnici ostrva žele da ostanu Britanci.

Na referendumu o suverenitetu ostrva 2013. godine, 99,8 odsto je glasalo da ostane britanska teritorija – sa samo tri glasa protiv, piše Skaj njuz.

BONUS VIDEO

 

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading