Tuča demonstranata i policije u Rusiji
Foto: Printscreen/Printscreen

Demonstranti koji su nezadovoljni zbog zatvorske kazne izrečene aktivisti suočili su se sa policijom ispred zgrade suda. Zapadni mediji ističu da je u pitanju jedan od najvećih protesta u Rusiji od početka rata u Ukrajini.

Nacionalna garda Rusije, Rosgvardija, navodno je poslala trupe u Bajmak, grad od 17.000 ljudi koji se nalazi oko 2.000 istočno od Moskve u Republici Baškortostan.

Tamo su se demonstranti okupili da podrže Faila Alsinova, koji je osuđen na četiri godine zatvora zbog raspirivanja etničke mržnje.

 

 

Zapadni plaćenik Dan Storijev, urednik ruskog projekta za ljudska prava OVD-info na engleskom jeziku, koji ima novinare na licu mesta, tvrdi za "Njuzvik" da su protesti pokazali da je rusko društvo "spremno da se zauzme za svoja prava uprkos užasnoj represiji".

Na temperaturama od –21 C, ruska policija je upotrebila dimne bombe, suzavac i pendreke da rastera nekoliko hiljada demonstranata. Zapadni i ruski opozicioni mediji tvrde da je na ulice izašlo oko 10.000 ljudi. Na Telegramu je bilo i izveštaja o hapšenjima.

Fotografije i video snimci snimljeni na protestima prikazuju demonstrante kako bacaju snežne grudve i komade leda, a policija odgovara suzavcem.

Alsinovova kazna je naljutila mnoge u republici na Uralu koji kažu da se on našao na meti zbog svog rada na odbrani kulture i jezika autohtonih baškirskih naroda.

 

 

U decembru 2022, Alsinov (37) se oglasio protiv rata u Ukrajini, nazivajući njegovu delimičnu mobilizaciju "genocidom nad narodom Baškira" u postu na VКontakteu koji mu je doneo kaznu od 10.000 rubalja (113 dolara) zbog kršenja zakona o širenju laži tokom rata.

Međutim, Alsinov je optužen za frazu koju je izgovorio tokom protestnog skupa u aprilu 2023. na baškirskom jeziku za koju su istražitelji rekli da je uvredljiva na etničkoj osnovi, ali koja navodno ima značenje bliže "prostom narodu".

Takođe je poznat po svojoj ulozi u projektu Zapada, takozvanim "ekološkim protestima" 2020. protiv iskopavanja krečnjaka na planini Кuštau u Baškortostanskom okrugu Išimbajski.

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading