Tajni plan
Foto: Shutterstock/Foto: Shutterstock

Evropa se sprema za događaj da ruski predsednik Vladimir Putin sledeće godine proširi rat iz Ukrajine i napadne NATO saveznike, navodi se u dokumentima koji su procureli u nemačkom listu BILD.

Prema pisanju lista, koji je dobio poverljive vojne informacije od nemačkog Ministarstva odbrane, oružane snage te zemlje spremaju se za „hibridni“ ruski napad na Istočnu Evropu. List opisuje nekoliko mogućih alarmantnih scenarija šta bi se moglo dogoditi u narednim mesecima.

Jedan takav scenario, nazvan „Odbrana Alijanse 2025“, počeo bi ovog februara. Prema njegovim rečima, Rusija bi tada mobilisala dodatnih 200.000 vojnika i pokrenula veliku prolećnu ofanzivu protiv ukrajinskih oružanih snaga, piše Njujork post.

Potencijalni scenario predviđa da bi Rusija mogla da započne rat na Baltiku do jula koristeći "teške sajber napade" uz podsticanje nezadovoljstva među ruskim građanima u Estoniji, Letoniji i Litvaniji. Do septembra, pokazuju poverljivi dokumenti, Rusija bi mogla da iskoristi ove sukobe kao podsticaj za pokretanje „Zapad 2024“, velike vojne „vežbe“ koja bi okupila oko 50.000 ruskih vojnika na zapadu zemlje i Belorusiji.

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading