Volodimir Zelenski
Foto: EPA/EPA

Kijev se nadao da će na sastanku, koji je održan pre početka Svetskog ekonomskog foruma, dobiti podršku za svoj "mirovni plan Ukrajine od 10 tačaka" među zemljama Globalnog juga.

Švajcarski ministar spoljnih poslova Ignjasio Kasis izjavio je da ni Ukrajina ni Rusija nisu spremne da naprave teritorijalne ustupke.

Pomoćnik predsednika Ukrajine Andrij Jermak izjavio je da saveznici Ukrajine nisu tražili od Ukrajine teritorijalne ustupke teritorije Rusiji. Cilj Kijeva bio je da iskoristi godišnji skup političkih i poslovnih lidera u Davosu kako bi obezbedio podršku u konfliktu sa Rusijom.

Ukupno 83 delegacije prisustvovale su sastanku, među kojima i 18 država iz Azije i 12 iz Afrike.

Do ovog sastanka dolazi nakon obustavljanja više od 100 milijardi pomoći Kijevu i neuspeha dugo najavljivane ukrajinske kontraofazive.

Kasis je rekao da je sastanak u nedelju verovatno poslednji u trenutnom formatu, ostavljajući nejasnim naredne korake u vezi sa konfliktom u Ukrajini. Neke države žele da se u pregovore odmah uključi i Rusija.

Ukrajina i dalje odbacuje direktne razgovore sa ruskim predsednikom Vladimirom Putinom.

Kijev je saopštio da je započeo razgovore sa Rumunijom o bezbednosnim garancijama. Rumunija je deveta zemlja koja vodi bilateralne bezbednosne razgovore sa Kijevom.

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading