Tivat
Foto: Shutterstock/Foto: Shutterstock

Iako je u javnost najpre izašao Anušić koji je potvrdio da do susreta neće doći i to zbog Krapovićevih stavova o spomen-ploči u Morinju i brodu "Jadran", danas iz Podgorice stižu druge informacije.

Naime, "Vijesti" iz vojnih i diplomatskih izvora saznaju da je Krapović odbio zahtev da hrvatski zvaničnici na čelu sa Anušićem posete brod "Jadran", što je bio jedan od povoda otkazivanja susreta.

Sastanak je dogovoren u ponedeljak, a otkazan u petak ujutro, nakon intervjua Krapovića za podgoričku televiziju u kojem je rekao da Hrvatska nema pravo da traži brod "Jadran", te da on u skladu sa potpisanim sporazumima nakon raspada Jugoslavije pripada Podgorici.

Govoreći o spomen-ploči u nekadašnjem logoru Morinj, Krapović je kazao da je postavljena na pogrešan način, a postavili su je ministri Raško Konjević i Ranko Krivopakić, nekada bliski Milu Đukanovića, a na natpisu stoji: "Tokom velikosrpske agresije na Hrvatsku, ovde je bio logor..."

Krapović je kazao da natpis ne odgovara činjenicama i da treba da bude zamenjen. Sve ovo bio je razlog da hrvatski ministar otkaže posetu Crnoj Gori i dodao da se o spornim pitanjima mora pregovarati.

- Stavovi ministra Krapovića, koje je proteklih dana izneo u medijima, ne ostavljaju prostor za razgovor i potpuno odudaraju od stavova Republike Hrvatske i istorijskih činjenica - naveo je Anušić.

Uprkos otkazivanju posete, Krapović ostaje pri svom stavu, te da je brod "Jadran" potpuno legalno i legitimno vlasništvo Crne Gore i napominje da je spreman na razgovor, ali ne i na pregovore.

- Prihvatanje pregovora znači prihvatanje mogućnosti da Jadran ne bude crnogorski, a ja to otvoreno kažem neću prihvatiti. To je stvar principa i nacionalnog ponosa. Želim i naglasiti da sam svestan složenosti odnosa unutar našeg regiona, kao i osetljivosti pitanja koja se tiču nacionalnog ponosa i nasleđa. Jadran je više od broda - on je živi podsetnik na našu istoriju i tradiciju, simbol naše povezanosti s morem i naše nezavisnosti - poručio je Krapović.

Hrvatska pak tvrdi da je brod, koji je dovezen u Tivat na remont 1990. njeno vlasništvo i da ne bi ostao u Crnoj Gori da nije došlo do vojnog sukoba.

Hrvatski ministar spoljnih poslova Gordan Grlić Radman kazao je da ga smatraju otuđenom imovinom i da traže da se vrati u luku u Splitu.

- Ako to ne možemo rešiti bilateralno i dogovorom, možemo razmotriti mogućnost uključivanja međunarodnog suda - rekao je on.

Crna Gora se poziva na Sporazum o pitanjima sukcesije SFRJ kojeg je potpisala tadašnja SR Jugoslavija (zajedno sa Slovenijom, Hrvatskom, Makedonijom i BiH), 29. juna 2001. u Beču, a međunarodno-pravni kontinuitet SRJ je nakon referenduma i izglasavanja nezavisnosti Crne Gore u maju 2006. nasledila Srbija.

Crna Gora i Srbija su međusobno već rešile pitanje "Jadrana" sporazumom koji su 2006. potpisali tadašnji predsednici Boris Tadić i Filip Vujanović, prema kojem je brod ostao Crnoj Gori.

Pretnja iz Hrvatske

Nekoliko pripadnika Devete bojne Hrvatskih odbrambenih snaga (HOS) prisustvovalo je prošle sedmice izložbi o brodu "Jadran" u Splitu, a snimljena je i video-poruka za Crnu Goru.

- Vratite nam naš brod Jadran koji ste uzeli iz Splita, jer ćemo doći po njega u Crnu Goru - poručio je jedan od pripadnika HOS-a, pri čemu su ga ostali podržali.

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading