LAJ ČING TE
Foto: Alo/Profimedia

Tajvanski TV kanal Sanlija, koji uživo emituje ručno prebrojavanje glasova sa biračkih mesta, navodi da Laj Čing Te trenutno ima oko 2,7 miliona glasova iliti 38,5 odsto.

Sledi ga Hou Ju Iha, kandidat tajvanske opozicione stranke Кuomintang (KMT), koji se zalaže za normalizaciju odnosa sa Pekingom sa 32,5 odsto iiliti 2,3 miliona glasova. Na trećem mestu je kandidat Tajvanske narodne partije (TPP) koji se zalaže za dijalog sa Pekingom i SAD Кo Van Dže sa sa 28,9 odsto iliti 2,07 miliona glasova.

TV kanal ne precizira koliki je procenat glasačkih listića već prebrojan niti kada će prebrojavanje biti završeno.

Laj Čing Te je inače pre izbora izjavio da je spreman da vodi oštru politiku kako bi postigao nezavisnost Tajvana od kopna. Zalaže se i za blisku saradnju sa Zapadom.

Кo Van Dže je kandidat Tajvanske narodne partije (TPP) koju je osnovao 2019. godine. Pozicionira se kao alternativa dvema najvećim partijama, spreman je za dijalog sa Pekingom i održavanje statusa kvo, a predlaže da se mir održi obuzdavanjem i komunikacijom. Poznati je hirurg i bivši gradonačelnik Tajpeja koga mahom podržavaju mladi ljudi.

Hou Ju Iha je kandidat opozicione stranke Кuomintang (KMT) i bivši policajac i bivši gradonačelnik Sinbeja. Protivi se nezavisnosti ostrva i zalaže se za normalizaciju odnosa sa Pekingom, ali ne namerava da razgovara sa kineskim vlastima o mogućnosti ponovnog ujedinjenja ostrva sa kopnom.

Biračka mesta za izbor predsednika i poslanika bila su otvorena u subotu od 8 8 do 16 sati po loklanom vremenu, a odmah po njihovom zatvaranju počelo je ručno prebrojavanje glasačkih listića. Načelnik uprave bira se opštim pravom glasa, pobednik je kandidat sa najviše glasova, a drugog kruga nema.

Inauguracija pobednika zakazana je za 20. maj 2024. godine.

Peking je naglasio da aktuelni izbori na Tajvanu predstavljaju ozbiljan izbor između rata i mira, prosperiteta i propadanja, a "tajvanski sunarodnici" iz tog razloga moraju da "stanu na pravu stranu istorije" i donesu odlučan i ispravan izbor.

Situacija oko Tajvana je značajno eskalirala nakon posete tadašnje predsednice Predstavničkog doma američkog Кongresa Nensi Pelosi ostrvu početkom avgusta 2022. godine. Кina, koja region smatra jednom od svojih provincija, osudila je posetu kao podršku SAD tajvanskom separatizmu i održala vojne vežbe velikih razmera - prenose RIA Novosti.

 

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Tagovi

Komentari (0)

Loading