Vukovar
Foto: Alo/Foto: Shutterstock

Dan uoči velikog protesta u Vukovaru za RTL su progovorili roditelji maloletnika koje je pretukla grupa Bed Blu Bojsa (BBB). Deo njih je razočaran reakcijom institucija, ali u jednom su složni - sramota je da su njihova deca postala žrtve u svom gradu, a psihičke posledice svima će ostati kao podsetnik duže nego one fizičke.

"Sin je sada dobro, koliko može biti nakon batina, fraktura, padanja u nesvest. On pokušava da isprocesuira šta se dogodilo, zašto se to dogodilo. Pokušaj bacanja u reku Vuku ga je najviše potresao, a i nas roditelje. Prestrašno je kad vam dete kaže 'mislio sam da će me ubiti'", govori otac jednog od najteže povređenih mladića koji je pretučen prošlog vikenda.

On, kao i majka drugog povređenog maloletnika, smatra da je okidač bila ekavica, iako veruje da je povod celo vreme u društvu, odnosno da je za napad kriv i narativ koji se koristi u gradu.

"Celo vreme se pokušava zatrovati društvo da postoje neke razlike koje se ne mogu premostiti. Ali, mi smo dokaz da u ovom gradu žive dobri ljudi, da ne gledaju niti način izražavanja, ni političko opredeljenje, ni veru. Deca su nam stradala zbog narativa koji ovaj grad i cela država podržava", govori ogorčeni otac.

Okidač je ekavica i to je jedina istina - smatra majka jednog maloletnika. Iako fizički nije teže povređen, psihičke posledice napada izašle su na površinu tek nekoliko dana kasnije. Ističe da dečaci nisu poznavali napadače te da su bili i brojčano i fizički nadjačani te kobne večeri.

Od institucija traže da shvate ozbiljnost problema te da se postrože kazne. Ali i da zaštite njih i njihovu decu od huliganizma i pripadnika BBB-a.

"Nisu se mogli ni braniti. A grad i institucije su oklevale s reakcijom jer se u ovom gradu naučilo - malo su se potukli Srbi i Hrvati, ko više na to reaguje. Ali ovog puta se dogodilo nešto drugo, napadnuta su deca koja žive zajedno. Čula se ekavica i došlo je do čega je došlo", govori ogorčena majka.

Zbog svega će sutra izaći na vukovarske ulice kako bi pokazali da se protive nasilju i, kako kažu, huliganizmu. Podrška im stiže sa svih strana, a veruju da će im se u velikom broju pridružiti i ostali Vukovarci. U njihovim je očima ovaj slučaj podbačaj celog sistema, ali nadaju se da se cela priča neće zataškati.

Ipak nadaju se da će se nakon ovog slučaja nešto promeniti zbog čega i izlaze na ulice i poručuju - u Vukovaru se svi drže zajedno.

Sutra će svi zajedno glasno i jasno reći stop nasilju, a političarima poručuju da ih ne žele na protestu.

"Ja ne želim da vidim ni jednog političara i ne želim da se priča o politici", poručuje ogorčeni otac.

Jer samo žele Vukovar kakav je bio. Lep grad s dobrim ljudima koji imaju lep suživot. Izgrednika uvek ima, ali uvjeravaju, to nije stvar Vukovara, nego ljudi koji su opsednuti imenom grada i onime što je prošao.

Četvorica napadača na njihovu decu i pomagač uhapšeni su te im je određen istražni zatvor. Neki od njih brane se ćutanjem, a neki negiraju da su u napadu učestvovali i osporavaju sve za što se terete. Roditelji, s druge strane, tvrde da znaju sve napadače i da su ih napadnuta deca prepoznala.

Za šestim osumnjičenim još se traga, a nezvanično se saznaje da je među njima i osoba za kojom je raspisana poternica u Grčkoj.

Državno ih tužilaštvo tereti za još teže kvalifikacije dela nego policija u krivičnim prijavama.

"Više krivičnih dela telesnih povreda i više kviričnih dela pokušaja telesnih povreda što su teže kvalifikacije, našu argumentaciju – znači osnovanu sumnju - potvrdio je i istražni sudija", poručio je portparol Opštinskog državnog tužilaštva Vukovar Davor Šimunić.

BONUS VIDEO

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Tagovi

Komentari (0)

Loading