11. septembar
Foto: Printscreen/Printscreen

Hezbolah ima široku međunarodnu mrežu koja bi omogućila grupi da koristi svoje operativce da izvrši napad u SAD, piše Politiko.

Zvaničnici veruju da bi militantna grupa koju podržava Iran verovatno prvo ciljala američko osoblje na Bliskom istoku.

„Bezbednosne službe SAD prikupljaju podatke o Hezbolahu koji sugerišu da bi mogli da razmatraju napade i na američke trupe ili na diplomatsko osoblje u inostranstvu. Šanse za napad na američko tlo takođe rastu kako tenzije u regionu eskaliraju“, dodaje Politiko.

Međutim, zvaničnici su odbili da navedu konkretne vrste napada koje bi Hezbolah mogao da izvede. Prema njihovim rečima, Hezbolah ima široku međunarodnu mrežu koja bi omogućila grupi da koristi svoje operativce da izvrši napad u Sjedinjenim Državama. Obaveštajne agencije kažu da druge grupe u regionu nemaju takve sposobnosti.

Politiko ističe da bi napad unutar SAD ili napad na američke trupe i diplomate u inostranstvu bio udar na Bajdenovu administraciju. 

„To bi takođe verovatno privuklo Vašington nazad na Bliski istok u trenutku kada pokušava da usredsredi svoje resurse nacionalne bezbednosti na suprotstavljanje Kini i Rusiji“, zaključuje se u izveštaju.

U međuvremenu, šiitske paravojne grupe u okviru frakcija otpora u Iraku, koje uglavnom podržava Iran, preuzele su odgovornost za raketni napad na vojnu bazu u blizini aerodroma u gradu Kamišli, na severoistoku Sirije, javila je iračka agencija Šafak njuz. Iračke oružane grupe saopštile su da su napale još jednu američku bazu u blizini gasnog polja Koniko u provinciji Deir ez-Zor u istočnoj Siriji. Pored toga, nekoliko dronova je oboreno u oblasti međunarodnog aerodroma „Erbil“ u severnom Iraku, gde su smeštene međunarodne antiterorističke snage. Prema pisanju iračkih medija, to je prvi napad te vrste na bazu. Iranski vrhovni vođa Ali Hamnei, ali i drugi verski lideri, pozvali su juče šiitski front otpora u raznim arapskim zemljama da udare neprijatelja gde god da se nalazi.

AF Borba će biti bez granica

Lider Hezbolaha Hasan Nasralah upozorio je Izrael i sve njegove saveznike, naročito Vašington, da se ne igraju vatrom i da ne šire eskalaciju sukoba na Liban.

„Ako neprijatelj razmišlja o ratu protiv Libana, tada će naše borbe biti bez granica, bez ograničenja, bez pravila. I znaju na šta mislim. Mi se ne bojimo rata. Ne bojimo se toga. Nismo neodlučni. Da jesmo, stali bismo odmah“, upozorio je Nasralah, a preneli libanski mediji. 

BONUS VIDEO

 

 

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Tagovi

Komentari (0)

Loading