Hezbolah
Foto: EPA/EPA

Zvaničnici veruju da bi "militantna grupa koju podržava Iran verovatno prvo ciljala američko osoblje na Bliskom istoku".

- Američke obaveštajne agencije prikupljaju podatke o Hezbolahu koji sugerišu da bi mogli da razmatraju napade i na američke trupe ili na diplomatsko osoblje u inostranstvu. Šanse za napad na američko tlo takođe raste kako tenzije u regionu eskaliraju - dodaje "Politiko".

Međutim, zvaničnici su odbili da navedu konkretne vrste napada koje bi Hezbolah mogao da izvede. Prema njihovim rečima, Hezbolah ima "široku međunarodnu mrežu koja bi omogućila grupi da koristi svoje operativce da izvrši napad u SAD". Obaveštajne agencije kažu da druge grupe u regionu nemaju takve sposobnosti.

"Politiko" ističe da bi napad unutar SAD ili napad na američke trupe i diplomate u inostranstvu bio udar na Bajdenovu administraciju.

- To bi takođe verovatno privuklo Vašington nazad na Bliski istok u trenutku kada pokušava da usredsredi svoje resurse nacionalne bezbednosti na suprotstavljanje Kini i Rusiji - zaključio je medij.

Američki državni sekretar Entoni Blinken izjavio je ranije da izraelske i libanske vlasti, kao i šiitski pokret Hezbolah nastoje da izbegnu eskalaciju, dok Vašington pokušava da diplomatski olakša njihove napore.

Abu Takva, komandant grupe Harakat Hezbolah al-Nudžaba, poginuo je u napadu američke bespilotne letelice u Bagdadu 4. januara. Centralna komanda SAD je 26. decembra 2023. saopštila da su izvršeni udari na ciljeve koji pripadaju Kataib Hezbolahu.

Šiitska grupa gađa mete u Iraku kao odgovor na napade na koalicione snage predvođene SAD u Iraku i Siriji. Iračke vlasti osudile su američke udare kao neprijateljski čin kojim se narušava suverenitet zemlje.

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Tagovi

Komentari (0)

Loading