HOROR U BIH Filipinka radila kao robinja, prošla golgotu
Foto: Shutterstock

Optuženi Ahmet Ahmetović (59) iz Gradačca i Irena Grapa Pantalita (38) državljanka Filipina nastanjena u Gradačcu prvo su vrbovali J.A.F. putem društvenih mreža, pa kada je nesrećna Filipinka došla u BiH s namerom da se zaposli, pala je u ruke zlostavljača.

– Optuženi se terete da su, kao vlasnici poduzeća u Gradačcu, koje se bavi ugostiteljskom delatnošću, obmanom i u svrhu iskorištavanja u drugoj državi, putem društvenih mreža vrbovali državljanku Filipina J.A.F. koja je došla u Bosnu i Hercegovinu, sa namerom zaposlenja. Optuženi su oštećenoj odmah po dolasku, saopštili da ima dug prema njima od više hiljada evra, radi organizovanja njenog dolaska u BiH, nakon čega je oštećena morala raditi na različitim poslovima u restoranu, u teškim radnim uslovima, najmanje 15 sati dnevno, a kada su saznali da žrtva ima nameru odlaska i daljeg zaposlenja u Hrvatskoj, žrtvi ograničili kretanje i vršili stalnu kontrolu, kako bi sprečili njezin odlazak- saopšteno je iz Tužilaštva BiH.

U optužnici se navodi da Ahmetović i Pantalita nisu isplaćivali žrtvu u skladu sa dogovorom, da su je držali u stalnom i konstantnom strahu, preteći joj proterivanjem iz BiH, te su navedenim radnjama prouzročili narušavanje psihičkog i fizičkog zdravlja oštećene, koja je uspela pobeći u Tuzlu i prijaviti se Službi za poslove sa strancima BiH.

Optuženi se terete da su, vrbovali žrtvu u svrhu njenog iskorištavanja u državi u kojoj ta osoba nema prebivalište niti je državljanin iste, čime su počinili krivično delo- međunarodna trgovina ljudima.

Iz Tužilaštva BiH navode da će krivicu optuženih dokazivati pozivanjem 10 svedoka i prilaganjem više od 80 materijalnih dokaza.

Optužnica je prosleđena na potvrđivanje Sudu BiH.

BONUS VIDEO

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading