dušan kovačević
Foto: Printscreen/YouTube/ MOJ PUT - Život, ljudi i događaji...

Kovačević je u intervjuu za "Balkan info" govorio o jezivim dešavanjima iz rata 90. ispričavši kako je rekao pravu verziju ratnog zločina izvršenog u Dobrovoljačkoj ulici 1992. godine, ulogu Ejupa Ganića kojij je kako tvrdi bio agent MI6, a ne verziju koju kako kaže Zapad tumači i okrivljuje Srbe za sve i svašta i pripisuje Srbima čak i genocid.

Kao pripadnik JNA upoznat sa svim tim dešavanjima Kovačević stavlja poseban akcenat na to što FBiH slavi 1. mart kao državni praznik.

Naime, na 1. mart se desio jedan od prvih zločina počinjen nad Srbima.

- Krenula je svadba, srpska svadba. Otac Nikola Gardović ženi sina i kao prava srpska svadba, dolaze na Baščaršiju da se obavi venčanje u pravoslavnoj crkvi na Baščaršiji. 

Takozvana "Stara crkva" je najstariji hrišćanski verski objekat na tom prostoru, sagrađen pre bilo koje crkve i džamije u Sarajevu, kaže Kovačević. 

Svečanu povorku je kako kaže prekinuo iznenadni i neočekivani napad Delalića sa grupom Zelenih beretki.

- Delalić prilazi, maltretira, otima zastavu, oće da je spali. Tu dolazi do trvenja između svatova. U oca Nikole Gardovića koji je nosio tu zastavu u tom koškanju i rvanju Delalić ispaljuje metak i ubija ga i ranjava sveštenika.

krvava svadba u sarajevu

YouTube/ debeljaca1

 

 

Taj zločin je zapanjio Srbe, nikad se to nije desilo. Srbi su do tada u Bosni i Hercegovini uvek nesmetano vodili svoje svatove i obavljali venčanja svoje dece u crkvama širom BiH, pa i u Sarajevu. 

Nikad do tada nije bilo to zabranjeno ali islamizacija Bošnjaka, muslimana tada jer još nisu bili deklarisani kao Bošnjaci, nego su bili bosanski muslimani i oni su se tako deklarisali i sami sebe nazivali.

Oni su od 90. godine od stvaranja stranke SDA, toliko islamizirani u džamijama i napravili su strahovitu mržnu. To je bio jedan divan narod, ja sam 20 godina pre toga živeo tu i bilo mi je jako fino i nikad niko nije postavljao pitanje ko je ko. Plaćao sam i doprinose i to smatrao svojom državom Jugoslavijom i jednim zavičajem. 

sda

YouTube/ Anis

 

 

Kovačević je podsetio da nikada od tog 1. marta 1992. godine do danas Srbi ne mogu da obave svadbu ni venčanje svoje dece.

- Niti smeju, niti mogu, jer znaju da će... i dan danas je tako, nikakve razlike nema. Ta zabrana i venčanje u toj crkvi pa i mnogim drugim, pitanje je kad će to prestati, verovatno nikad, dok je god tako jako islam u Bosni usmeren protiv Srba i protiv svih drugih. 

Tada se pojavio u toj islamizaciji BiH taj islam- stvaranje novog mentaliteta muslimana u Bosni i Hercegovini, gde su oni govorili da su dominantani narod i da su oni jedini narod koji ima pravo na teritoriju BiH i da prave svoju državu, a svi drugi narodi su došljaci, pa i Srbi i da oni nemaju pravo da tu žive i borave. Mogu kao neka nacionalna manjina ali je uslov da se odreknu srpskog entiteta, obeležja, svega onoga što čini Srbe narodom. 

On napominje da su Srbi jedino bili prihvatljivi u tako zamišljenoj islamskoj državi kao bezlični građani, koji bi se odrekli ćirilice, pisma, govora, tradicije, kulture, istorije...

- Tad se nameće islam kao dominantna i jedina vera, ali vera kao islam- državno uređenje i državna politika, gde je sve drugo zabranjeno, a kuran je osnovni zakon i propis koji se mora poštovati. 

Islamska deklaracija Alije Izetbegovića

- Islamska deklaracija je tad stupila punom svojom snagom u proces u narod i sve što je srpsko se zabranjuje. Zabranjuje se pismo ćirilica i štampa iz Beograda i Politika, ne sme se štampati na ćirilici i govoriti. 

alija izetbegović

YouTube/ Anis

 

 

I dan danas je kako tvrdi veliki problem govoriti srpski u Sarajevu, navodeći primer kada su pre tri godine u Sarajevu njegovi rođaci imali neprijatnu situaciju u kafiću, kao i u Mostaru gde su ih isterali rečima "Marš u Srbiju ovde ne možete govoriti srpski", a upalšenoj deci je ostajalo samo da se pokupe i prvim autobusom napiste grad. 

- Ne kažem da je sav muslimanski svet odnosno sad Bošnjaci takvi, ali još uvek postoje jako snažna uporišta islama koji propagira svaku moguću borbu protiv Srba. Rizično je pojaviti se sa nekom ćiriličnom štampom u rukama, to je taj problem koji i danas postoji. 

Kovačević podseća da oni negiraju ćirilicu te da ćirilično pismo od Kulina Bana sad tretiraju kao "bosančica".

- Oni su to izmislili, a nije tačno, to je ćirilično pismo kojie je nastalo u pravoslavnom svetu kod Srba, tad muslimani nisu ni postojali tu i ne može biti "bosančica" nego je to ćirilično pismo. Uostalom možeš krstiti kako god hoćeš, ali na mnogim stećcima i na drugim obeležjima koje je istorija ostavila hiljadu godina, sve je to ćirilično pismo, rekao je izmeđuostalog Kovačević.

 

 

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading