Ukrajina
Foto: Printscreen/Printscreen, ilustarcija

Za njeno postojanje se zna odavno; razvoj je sproveden pre dvadeset godina.

Informacije o upotrebi ovih proizvoda u zoni Severnog vojnog okruga su zatvorene, ali je specijalna operacija podstakla njihovu masovnu proizvodnju. Dug let Avijaciona klizna bomba PBK-500U je razvijena u NPO Basalt (deo državne korporacije Rostec) u poslednjih 20 godina.

Više puta su pominjani i uspešni testovi i spremnost za masovnu proizvodnju. Međutim, iz više razloga, projekat je obustavljen, a zatim nastavljen. Obećali su da će početi masovnu proizvodnju bušilica do maja 2021. godine, ali je nešto ponovo stalo. A sada su najavljeni novi rokovi, čini se da su ovoga puta sasvim realni, pogotovo što je jedan broj već pušten i testiran, bar na poligonima.

U stvari, 20 godina za razvoj, testiranje i pripremu za serijsku proizvodnju nije tako dugo. Ponekad takve procedure mogu da potraju duže, kako iz tehničkih razloga, tako i zbog problema sa finansiranjem. Ovi faktori su bili prisutni i kod razvoja Drila, a sam NPO Basalt proizvodi širok spektar druge avio municije. Generalno, projekat PBK-500U je ostavljen da čeka na krilima. I došlo je. Jedan od razloga što DrIl nije odmah lansiran bila je činjenica da je ruska vojska imala višak avionskih bombi, od kojih su neke bile uskladištene u vojnim arsenalima još od sovjetskih vremena. Jednostavno ih nije bilo gde da se stave osim da se „peglaju“ izgledi na lokacijama za testiranje, pa čak i da se delimično izvezu.

BONUS VIDEO

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading