Pokret
Foto: Printscreen/Foto: Youtube/Printscreen

Iako su obučene poput kaluđerica, ne pripadaju katoličkoj niti nekoj drugoj veri. Radi se o grupi žena nazvanoj Sestre iz doline, koja je osnovana 2014. u nadi da će proširiti znanja o lekovitosti kanabisa.

Pošto je Meksiko prožet ratovima narko-bandi i postao je svojevrsna narko-država, a katoličanstvo je duboko ukorenjeno u društvu, prizor časnih sestara koje puše marihuanu se posmatra kao vid otpora i pobune.

Sestre se redovno oglašavaju na društvenim mrežama gde se može videti kako brinu o usevima i proizvodima od kanabisa. Pošto su uspele da se prošire i u SAD, to im je omogućilo i da profitiraju, pa su tako pre godinu dana zaradile oko 500.000 dolara.

Iako su u onlajn svetu prilično aktivne, ovih pet žena ne odaje mnogo podataka o svojim operacijama niti lokaciji. Svojim poslom se bave iz jedne skromne kuće sa jednom završenom sobom.

Pošto kanabis u Meksiku spada u sivu zonu, veći deo proizvodnje je i dalje povezan sa kriminalnim organizacijama. Zato su i sestre uplašene da bi svaki čas mogao neko da im pokuca na vrata, bilo da je to policija ili neka opasna banda.

- Naše sestrinstvo je nešto potpuno drugačije ovde u Meksiku zbog religioznog prizvuka i zato što se te biljke vezuju za kartele - rekla je jedna od Meksikanki koja se predstavlja kao sestra Bernardet.

Kako se bavi homeopatijom, marihuanu preporučuje svojim pacijentima koji su oboleli od raka ili ih muče nesanica i bolovi u zglobovima.

 

- Želimo da se ove biljke više ne dovode u vezu s narkosima - kazal je ona.

Sestre rade po uzoru na verski pokret Beginki, koji je delovao u srednjem veku. Tom redu su pripadale neudate žene koje su život posvetile duhovnosti, obrazovanju i humanitarnom radu, ali se nisu i formalno zamonašile.

Meksikanke kažu da su odlučile tako da se oblače kako bi pokazale uniformnost, ali znaju i da to privlači medijsku pažnju.

Pod vođstvom Aleli Pat, hemičarke i istraživačice marihuane, sestre neguju skromne useve. Sade biljke u starim kofama od farbi i potom ih postavljaju na krov objekta u kome rade.

Čim stabljike porastu, biljke se premeštaju u privatne bašte, na tajnoj lokaciji. Pomažu im i starije žene iz lokalne zajednice. U zajedničkim aktivnostima učestvuju vikendom, ukoliko im to privatne obaveze dozvoljavaju. Takođe se sastaju sa organizacijama koje se zalažu za punu legalizaciju sadnje kanabisa ili održavaju radionice na kojima se diskutuje o marihuani i njenim Smatraju da je rat protiv droge u Južnoj Americi propao, što dovodi do velikog nasilja ili masovnih pritvaranja.

Članovi njihovih porodica često se ne slažu s njihovim aktivizmom.

Osnivačica ovog pokreta, koja se predstavlja kao sestra Kamila, rekla je da je odrasla u evangelističkoj porodici i da je od kuće otišla sa 16 godina jer nije mogla da prati majčin strogi verski kodeks. Kada je pokrenula Sestre iz doline, njihov odnos se dodatno narušio.

Međutim, posle određenog vremena, majka joj se pridružila i često joj pomaže na imanju, nudeći i logističku pomoć.

Sa druge strane, u SAD su brojne države legalizovale makar rekreativnu upotrebu marihuane, tako da su Meksikanke tamo pokrenule uspešan posao i prodaju CBD tinture, ulja i meleme.

 

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading