Tinejdžeri
Foto: Shutterstock/Foto: Shutterstock

To je objavljeno nakon što je sprovedeno najnovije istraživanje o upotrebi droga i zdravlju, koje je pokazalo da samo 35 odsto mladih u Sjedinjenim Američkim Državama, od 12 do 17 godina smatra da postoji veliki rizik od štete koja nastaje pušenjem marihuane jednom ili dva puta nedeljno.

Klinički psiholog i naučnik u Istraživačkom centru iz Oklenda kaže da su mladi  takvo uverenje najverovatnije nasledili od svojih roditelja, međutim roditelji ne shvataju da proizvodi koji se danas koriste nisu onakvi kakvi su bili nekada i da su proizvodi od kanabisa sada mnogo snažniji i mogu da povećaju rizik od zavisnosti i psihoza.

- Godine 1995, ukupan procenat THC-a po težini biljnog materijala marihuane bio je oko četiri procenta, a sada je dostupna marihuana sa potencijom THC-a od 20 procenata ili više, dok koncentrisani proizvodi od kanabisa, uključujući vosak, pupoljak mogu da imaju THC potenciju do 95 procenata - rekla je ona.

Kanabis je legalan za odrasle za rekreativnu upotrebu u 24 države u SAD, uključujući i D.C. Vašington, a za medicinsku upotrebu je dozvoljen u 38 država i D.C. Vašingtonu.

Prema rečima pedijatra Bet Ebel sa Medicinskog fakulteta Univerziteta u Vašingtonu široka dostupnost kanabisa promoviše ideju da je bezbedan, što je, ističe ona, "netačna pretpostavka".

- THC može da utiče na hemiju mozga 'na način koji nije bio predviđen'. Neki od najgorih efekata mogu da imaju doživotne zdravstvene posledice, posebno za mladu osobu - navela je ona.

Neurolog Jasmin Herd sa Medicinskog fakulteta u Njujorku kaže da koncentrovani proizvodi od kanabisa mogu da budu izuzetno snažni i toliko različiti od onoga što je poznato kao kanabis, da "moramo da počnemo da ih nazivamo drugačije".

Ona je naglasila da je, kao i za druge droge, adolescencija posebno rizično vreme za upotrebu kanabisa.

- Mozak adolescenata se još uvek razvija. Tokom ovog perioda, veze u mozgu adolescenata se formiraju, jačaju ili slabe. Vaš mozak pokušava da shvati šta je važno da nauči, a šta je važno da zadrži. Na taj proces THC negativno utiče - istakla je Ebel.

Pokazalo se da se THC vezuje za jedan od glavnih receptora, nazvan CB1, endokanabinoidnog sistema koji utiče na mnoge funkcije u telu.

U mozgu, endokanabinoidni sistem igra ključnu ulogu u razvoju organa i pomaže u regulisanju anksioznosti, bola, pamćenja, motivacije ponašanja i još mnogo toga.

Endokanabinoidni sistem takođe doprinosi strukturnim promenama koje se dešavaju u razvoju mozga zrelih tinejdžera, a THC može da ometa signalizaciju sistema tokom ovog ključnog vremena i ostavi otisak na strukturi mozga.

Studije na životinjama pokazale su da izlaganje THC-u u adolescenciji može da smanji CB1 receptore u mozgu i dovede do dugotrajnih problema sa pamćenjem i učenjem.

Jedna od oblasti koje psihoaktivna supstanca menja je prefrontalni korteks, koji sazreva tokom adolescencije i koji je sastavni deo rešavanja problema i emocionalne regulacije.

Kod adolescentnih pacova kojima je ubrizgan THC, izbočine nervnih ćelija koje se povezuju sa drugim nervnim ćelijama su prerano smanjene i poremećen je prefrontalni korteks.

Takođe postoje dokazi kod ljudi da THC menja mozak tinejdžera.

Istraživači su analizirali blizu 1.600 slika magnetne rezonance mozga skoro 800 adolescenata, snimljenih u proseku u dobi od 14 i 19 godina.

Postojala je povezanost između upotrebe kanabisa tokom pet godina i ubrzanog stanjivanja prefrontalnog korteksa, objavili su naučnici u JAMA Psichiatri 2021.

Upotreba kanabisa dovodi u opasnost i mentalno zdravlje tinejdžera, što važi čak i za nekoga ko koristi kanabis rekreativno, navodi Sajens njuz.

Adolescenti uzrasta od 12 do 17 godina čija upotreba kanabisa nije dostigla prag za poremećaj upotrebe supstanci imali su otprilike dvostruko veće šanse da razviju depresiju ili samoubilačke ideje od onih koji nisu koristili kanabis.

Takođe, veća je verovatnoća da će početak upotrebe kanabisa u tinejdžerskom dobu dovesti do zavisnosti nego da počnete kao odrasla osoba, baš kao i alkohol, kokain i nikotin.

Ipak, mnogi tinejdžeri se okreću marihuani kao mehanizmu za rešavanje problema, odnosno bekstvo od problema, ublažavanje napetosti ili suočavanje sa besom

Studija o mladim ljudima u Australiji i Novom Zelandu upoređivala je učestalost upotrebe kanabisa pre 17. godine sa onim što su učesnici radili do 30. godine. Oni koji su svakodnevno koristili kanabis imali su veću verovatnoću da postanu zavisni od kanabisa, koriste druge droge i pokušaju samoubistvo i manje je verovatno da će završiti srednju školu, u poređenju sa tinejdžerima koji ga nikada nisu koristili, objavili su istraživači 2014. u Lancet Psichiatri.

Zavisnost od kanabisa je takođe povezana sa razvojem psihijatrijskog poremećaja šizofrenije.

Studija na skoro sedam miliona Danaca starosti od 16 do 49 godina otkrila je povezanost između poremećaja upotrebe kanabisa i šizofrenije, objavili su istraživači u maju u časopisu Psichological Medicine.

Veza je bila jača za muškarce u celini, a posebno u dobi od 16 do 25 godina. Istraživači procenjuju da se 2021. godine, bez poremećaja upotrebe kanabisa, oko 15 odsto slučajeva šizofrenije kod muškaraca i četiri odsto kod žena ne bi dogodilo.

Kao i kod drugih supstanci, zdravstveni radnici preporučuju roditeljima da razgovaraju sa svojom decom o rizicima upotrebe kanabisa, kao i da je važno da roditelji uzmu u obzir poruke koje šalju o marihuani.

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading