Južna Koreja zabranjuje pseće meso
Foto: AP/Ahn Young-joon (STF)

Južna Koreja je usvojila novi zakon koji za cilj ima okončanje klanja pasa i prodaje psećeg mesa do 2027. godine, ali i prekid viševekovne tradicije korišćenja pasa u ishrani među lokalnim stanovništvom.

Zakon predviđa zabranu uzgajanja i klanja pasa za ishranu, kao i distribuciju i prodaju psećeg mesa, a kazna za potencijalno kršenje pravila podrazumeva i zatvor u trajanju od jedne do tri godine.

 

Međutim, sama konzumacija psećeg mesa neće biti protivzakonita.

Novi zakon će u potpunosti stupiti na snagu za tri godine da bi poljoprivrednici i vlasnici restorana koji su prodavali pseće meso imali vremena da pronađu alternativne izvore prihoda.

Takođe su u obavezi da lokalnim vlastima predstave plan za postepeno ukidanje dosadašnjeg poslovanja, dok je nacionalna vlada obećala podršku u tranzicionom periodu.

Tradicija, restorani i farme

Južna Koreja je u 2023. godini registrovala više od 1.600 restorana koji su u ponudi imali mahom pseće meso, kao i najmanje 1.150 farmi pasa.

Gulaš od psećeg mesa, ili "bošintang", među starijim Južnokorejcima smatra se delikatesom, ali meso više nije popularno među mladima.

Samo osam odsto anketiranih je probalo pseće meso u 2023, što je za skoro 20 odsto manje nego u 2015, pokazalo je istraživanje Galupa.

Manje od petine anketiranih reklo je da podržava konzumaciju psećeg mesa.

Nacionalno pitanje i sukob generacija 

Korišćenje psećeg mesa u ishrani postalo je velika tačka sporenja i sukoba generacija i nacionalno pitanje u Južnoj Koreji.

Prethodne vlade su još tokom osamdesetih godina 20. veka obećale da će zabraniti pseće meso, ali nisu postigle napredak.

Sadašnji predsednik Južne Koreje Jan Sukjul i prva dama Kim Kjon Hi predstavaljaju se kao ljubitelji životinja i imaju šest pasa.

Predsednikova supruga je aktivno i javno zahtevala zabranu upotrebe psećeg mesa u ishrani Južnokorejaca.

Kampanje – za i protiv

Grupe za prava životinja, koje godinama vode kampanje sa sličnim zahtevima, pohvalile su odluku vlasti u Seulu.

Jung Če, direktorka jedne humanitarne organizacije iz južnokorejske prestonice, kaže da je iznenađena što je za života doživela da pseće meso bude zabranjeno.

"Srce mi je slomljeno za milione pasa za koje je ova promena došla prekasno, ali sam presrećna što Južna Koreja, kao država, konačno može da se okonča ovo bedno poglavlje u našoj istoriji i prihvati budućnost koja je prema psima nastrojena prijateljski", kaže Če, a prenosi Bi-Bi-Si.

Međutim, vlasnici psećih farmi i distribuiteri psećeg mesa javno negoduju.

Zahtevali su, s obzirom na to da je sve manje mladih koji konzumiraju pseće meso, da praksa korišćenja mesa u ljudskoj ishrani, kako kažu, izumre prirodno, tokom vremena.

Jedan od farmera, Jo Jung Bong, ističe da je posao već godinama u opadanju. 

"Za 10 godina industrija bi prirodno nestala. Mi smo u kasnim životnom dobu i oduzeli su nam sredstva za život. Ujedno, ljudima se krši pravo slobode da jedu šta žele", zaključio je Bong u razgovoru za Bi-Bi-Si.

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading