Vlada
Foto: Shutterstock/Foto: Shutterstock

Erdogan je kasnije dao zeleno svetlo za ulazak Švedske u NATO, iako Velika nacionalna skupština Turske tek treba da da zeleno svetlo. Mađarski premijer Orban rekao je krajem prošle godine da njegova zemlja ne žuri sa davanjem saglasnosti.

Međutim, generalni sekretar NATO-a Jens Stoltenberg istakao je da je Švedska učinila sve neophodne ustupke, predviđajući da će ta zemlja biti odobrena kao 32. članica NATO-a do sledećeg samita, zakazanog za jul u Vašingtonu.

Ulazak Švedske u alijansu bi ojačao regionalni uticaj NATO-a, dajući svim pet nordijskih nacija skoro potpunu kontrolu nad „NATO jezerom“, što ukazuje na strateški značaj Baltičkog mora. Vojna vazdušna snaga NATO-u u ime Švedske bila bi izazov za ruske snage na moru, rekli su stručnjaci za Nevsveek.

Švedski ministar civilne odbrane Karl-Oskar Bolin uputio je upozorenje građanima u nedelju, tokom godišnje konferencije u Selenu.

- Za narod koji je skoro 210 godina imao mir kao prijatnog saputnika, ideja da je to nepokretna konstanta opasnija je nego ikad. Mnogi su to rekli pre mene, ali dozvolite mi da to uradim u zvaničnom svojstvu i vrlo jasno: moglo bi doći do rata u Švedskoj - rekao je Bohlin.

On je dodao da njegove reči nisu imale za cilj da izazovu strah, već da stvore svest o situaciji. Ukazao je da su i Ukrajinci verovatno mislili da je njihov sukob sa Rusijom prošlost sve dok Putin nije odlučio da nezakonito pripoji Krim 2014. godine, a zatim osam godina kasnije pokrene invaziju na tu zemlju u punom obimu.

- Nije dovoljno samo razmišljati o tome. Civilna odbrana nije prvenstveno teorijska vežba - dodao je Bohlin.

Švedski ministar odbrane Pol Jonson izdao je isto upozorenje tokom govora u Selenu u ponedeljak. On je rekao da ratovi u Ukrajini i na Bliskom istoku pokazuju da je svet postao opasniji nego što je bio pre samo godinu dana.

On je takođe naveo neizvesnost u vezi sa smerom u kom će SAD krenuti nakon izbora 2024.

- Ne može se isključiti oružani napad na Švedsku. Rat može doći i do nas. Ova ozbiljna vremena zahtevaju jasnoću vizije, sposobnost delovanja i upornost — jasnoću vizije da bi se razumelo da cilj Rusije ostaje iskorenjivanje slobodne Ukrajine i stvaranje Evrope u kojoj je „moć u pravu“ sa tampon državama i sferama interesa, Džonson rekao je i dodao da je to već doživljeno u prošlosti. Ne smemo da se vratimo tamo i dozvolimo našoj deci da rastu u takvoj Evropi - naveo je Džonson.

Širi odbrambeni plan Švedske trebalo bi da bude predstavljen kasnije ove godine, a šved

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading