nuklearna elktrana
Foto: Shutterstock/Foto: Shutterstock

Elektroenergetska oprema u nuklearnoj elektrani Šika pretrpela je brojnu štetu nakon serije snažnih zemljotresa u Japanu, zabeleženo je značajno curenje nafte, ali nije bilo bezbednosnih pretnji, javio je TV kanal NHK .

- U nuklearnoj elektrani Šika, usled zemljotresa 1. januara, došlo je do pucanja cevovoda dva transformatora za dobijanje struje na blokovima 1 i 2, kao i curenje ulja za izolaciju i hlađenje, što je dovelo do neke štete po sistem“, navodi se u saopštenju kanala.

Kako mediji prenose operater je prvobitno izvestio da je količina nafte koja je iscurila iz drugog bloka iznosila 3,5 hiljada litara, ali je u petak kompanija saopštila da je u stvari curenje bilo oko 10 hiljada litara. Uprkos činjenici da je najveći deo iscurele nafte prikupljen u petak, „još nema izgleda za obnavljanje infrastrukture“.

Napominje se da iako su otkrivena nova oštećenja na nuklearnoj elektrani, poput sleganja tla, tvrdi se da to ni na koji način nije uticalo na sigurnost elektrane.

Japanska vlada i Komitet za atomsku energiju stvorili su štab i prikupljaju informacije o stanju nuklearne elektrane Šika. Trenutno su prvi i drugi reaktor stanice ugašeni. Štab pojačava praćenje na kontrolnim punktovima za nivo radijacije.

Prvog dana 2024. godine u 16.06 po lokanom vremenu u oblasti prefekture Išikava na zapadnoj obali Japana dogodila se serija velikih zemljotresa .

Najjači zemljotres bio je jačine 7,6 sa izvorom „ekstremno blizu površine“.

Zemljotresi su izazvali upozorenje na cunami za celu zapadnu obalu zemlje od severa do juga, a zatim i upozorenje na veliki cunami prvi put od 2011. godine u oblasti prefekture Išikava. U nuklearnoj elektrani nisu zabeležene vanredne situacije.

Do ovog časa prijavljena su 94 smrtna slučaja, 464 je povređeno, 16 osoba se zvanično vodi kao nestalo, a za još 222 osobe lokalne vlasti nisu mogle da potvrde njihovu bezbednost. Više od 160 ljudi je isključeno sa komunikacija, prenosi ria.ru.

BONUS VIDEO

 

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading