JEZIVE PROGNOZE! BALTIČKO MORE BIĆE NATO JEZERO Letonski ministar upozorava: "Moramo zaustaviti Rusiju"
Foto: Alo/Tanjug

Bivši letonski premijer i samoproglašeni kandidat za šefa NATO-a, ističe za "Fajnenšel tajms" (FT) da uprkos očiglednim ekspanzionističkim težnjama Alijanse o kojima i sam govori, Rusija je ta koja ima "ideologiju zasnovanu na imperijalizmu" što znači da bi Moskva bila pretnja čak i pod novim predsednikom, pa i ako Ukrajina povrati sve svoju teritoriju.

- Rusija se neće zaustaviti sama. Rusiju moramo zaustaviti. Zaustavljanje Rusije u Ukrajini ne znači da je gotovo. To jednostavno znači da ćemo morati da nastavimo. To je ono što je važno za NATO: moraćemo da radimo na dugoročnoj strategiji obuzdavanja Rusije - rekao je Karinš.

Baltičke države i Finska su na liniji fronta između NATO-a i EU s jedne strane i Rusije s druge, i ovih dana sve glasnije su u "upozoravanju" Zapada da se ruski predsednik Vladimir Putin verovatno neće ograničiti samo na Ukrajinu.

Letonija je, zajedno sa Estonijom i Litvanijom, dramatično povećala svoju vojnu potrošnju otkako je Rusija pripojila Krim 2014.

Cilj te zemlje je da do 2027. godine podigne ulaganja u vojsku na tri odsto BDP-a i tako premaši cilj NATO-a, koji je dva odsto.

Karinš je istakao da NATO treba da poveća kapacitete i "interoperabilnost" svoje odbrambene industrije, kako bi osigurao standardizaciju različitih sistema naoružanja i tako omogućio veću podelu municije i artiljerije između saveznika.

- Kada se rat završi, ratna mašina će početi da se obnavlja. Tražiće da provocira i da pravi poteškoće na svojoj granici. Znamo to. Zato moramo da na strani NATO-a budemo sigurni da je verovatnoća bilo kakvih incidenata jednostavno isključena našom odlučnošću, našim ulaganjima u odbranu - dodao je on.

Nordijske diplomate su, prema pisanju FT, privatno sugerisale da bi i Finska i Švedska mogle da pošalju trupe u Letoniju kao deo naprednih borbenih grupa NATO-a za države na liniji fronta.

Karinš je kazao da bi Letonija pozdravila takvo raspoređivanje, da se pridruži multinacionalnim trupama iz 10 zemalja, u njegovoj zemlji na čelu sa Kanadom.

- To je mikrokosmos koji pokazuje kako NATO može da radi zajedno na kolektivnoj odbrani - naveo je ministar spoljnih poslova.

Rusija, kako Karinš navodi, nije samo problem u Ukrajini i za Ukrajinu, već predstavlja opasnost za celu Evropu.

- Ako Ukrajina povrati svoju teritoriju, Rusija će i dalje predstavljati pretnju. To znači da dugoročno moramo da prilagodimo svoje razmišljanje - kazao je ministar Letonije.

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading