Učionica sa klupama
Foto: Shutterstock/Shutterstock

Nastavnici istorije u Hrvatskoj pobunili su se protiv dela predloga reforme strukovnog obrazovanja jer nastavu ovog predmeta u četverogodišnjim strukovnim školama svodi na samo jednu obaveznu školsku godinu, umesto dosadašnje dve.

Kako kažu, tim predlogom se zanemaruje nastava istorije i nacionalna prepoznatljivost Hrvatske.

- Novi predlog obuhvata hrvatsku istoriju od 18. do kraja 20. veka, a sve ostalo je isključeno iz obveznog dela nastave. Naš stav je da je to nedopustivo - pišu pokretači peticije koja zasad ima više od 1600 potpisa.

Nastavnici, između ostalog zaključuju kako je za njih neprihvatljiva potpuna marginalizacija društveno-humanističkih sadržaja koji su ionako minimalno zastupljeni u programima strukovnog obrazovanja.

Direktor Agencija za strukovno obrazovanje i obrazovanje odraslih, koja je jedan od predlagača promena, Mile Živčić kaže da se nastavnici bune unapred, kao i da ništa još nije rešeno. 

- Očekujemo da će biti upućeni na javno savetovanje, a kako bismo omogućili svima da daju komentare i predloge za poboljšanje dokumenata. Dokumenti nisu nigde javno objavljeni i ne vidim razlog da o njima raspravljamo sada - rekao je on i dodao da će u raspravi tada učestvovati 65 nastavnika izabranih javnim pozivom. 

BONUS VIDEO: 

 

 

 

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (3)

Loading
Joj

05.01.2024 09:26

Mora da skrate nemaju dovoljno materijala za 2 godine i onako prisvajaju tudje

Istoričar

05.01.2024 21:31

Niko nema pravo da ukida istoriju u školama.To mogu samo da sanjaju.Istorija će se zauvek izučavati.