Tornado
Foto: Shutterstock/Foto: Shutterstock

Belgiju je pogodio tornado, a na mreži X dele se snimci vazdušnih vrtloga razorne snage. 

- Bože, ovo stvarno više nije normalno - napisali su zabrinuti korisnici. Ljudi na snimku vrište.

Razneo je krovove, razneo prikolice, uništene su najmanje dve kuće, piše belgijski HLN.

- Žena (59) umrla je u utorak u belgijskoj pokrajini Istočna Flandrija nakon što ju je udarila ograda koja je eksplodirala tokom jakih kiša u zemlji - rekla je u lokalna guvernerka Karina Van Koter.

Haos u Evropi

U severnoj Francuskoj, spasilački timovi pomogli su u evakuaciji stanovnika iz poplavljenih domova u gradu Arkesu u departmanu Pas de Kale, regionu koji je poplavljen drugi put u dva meseca nakon obilnih padavina.

U roku od nekoliko sati očekuje se još 20-40 milimetara kiše, a crveno upozorenje ukazuje da je reka Aa blizu izlivanja.

Trajekt koji je saobraćao iz Norveške za Dansku sa oko 900 putnika nije mogao da pristane u Kopenhagenu zbog oluje i čeka da vetar prestane, iako se to možda neće dogoditi pre četvrtka ujutro, saopštila je brodarska kompanija DFDS.

U Norveškoj, južni grad Kristiansand najavio je zatvaranje škola i ukidanje javnih autobusa zbog velikog snega. Ista oluja, nazvana Henk sa obe strane Severnog mora, donela je oluje i jaku kišu u delove Engleske i Velsa u utorak, uzrokujući nestanke struje, prekid železnice i velike zatvaranje puteva zbog poplava.

Drveće je palo na puteve i železničke pruge i poginuo jedan motociklista u jugozapadnoj Engleskoj.

Arktičko selo Kvikjok zabeležilo je noćnu temperaturu od -43,6 stepeni Celzijusa, najhladniju u Švedskoj za mesec januar u poslednjih 25 godina, saopštio je Švedski meteorološki institut.

U Laponiji, na severu Finske, žena je nestala u mećavi dok je skijala u utorak, a kasnije je pronađena mrtva u lavini.

Potraga za njenim detetom nastavljena je u sredu, saopštila je finska policija.

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading