brod Huti
Foto: Alo/Printscreen

- Huti su ispalili dve protivbrodske balističke rakete iz područja pod kontrolom Huta u Jemenu na jug Crvenog mora. Više komercijalnih brodova u toj oblasti prijavilo je udar u okolnu vodu, iako nijedan nije prijavio nikakvu štetu - napisala je komanda Iksa u utorak.

Napad se dogodio oko 21.30 po lokalnom vremenu 2. januara, saopštio je CENTCOM i dodao da je to 24. napad na trgovačke brodove u južnom Crvenom moru od 19. novembra 2023. godine.

- Ove nezakonite radnje ugrozile su živote desetine nevinih pomoraca i nastavljaju da remete slobodan tok međunarodne trgovine - saopštio je CENTCOM.

U novembru 2023. jemenski pobunjenički pokret Ansar Alah objavio je nameru da napadne sve brodove povezane sa Izraelom, pozivajući druge zemlje da povuku svoje posade sa brodova. Huti su rekli da će nastaviti sa napadima dok Izrael ne okonča vojne akcije u Pojasu Gaze.

Američki ministar odbrane Lojd Ostin najavio je 19. decembra uspostavljanje multinacionalne operacije za obezbeđivanje Crvenog mora, rekavši da će u misiji učestvovati Ujedinjeno Kraljevstvo, Bahrein, Kanada, Francuska, Italija, Holandija, Norveška, Sejšeli i Španija, iako Madrid još nije zvanično potvrdio svoje učešće. Huti su obećali da će napasti sve brodove koji se pridruže pomorskoj koaliciji koju predvode SAD.

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading