Bil Klinton
Foto: Alo/Printscreen

Bivši američki predsednik Bil Klinton biće identifikovan kao "Džon Do 36" (Nepoznati/NN lice) u sudskim dokumentima koji se tiču preminulog pedofila Džefrija Epstina, piše Ej-Bi-Si Njuz. Klintonov odnos sa pedofilom našao se pod lupom javnosti i vlasti nakon Epstinovog hapšenja 2019.

Stotine stranica redigovanih dokumenata, sa kojih je skinuta oznaka tajnosti, trebalo bi da budu objavljene po nalogu sudije sa Menhetna. Dokumenta potiču iz građanske tužbe iz 2015. koju je Virdžinija Žifre pokrenula protiv Gislejn Maksvel, koja je prošle godine osuđena na 20 godina zatvora zbog trgovine ljudima i pomaganju Epstinu u seksualnom zlostavljanju tinejdžerki.

Kako prenosi Ej-Bi-Si, Klinton se u dosijeima pominje više od 50 puta. Rečeno je da se većina pominjanja odnosi na neuspešne pokušaje Žifre da primora Klintona da svedoči protiv Epstina i Maksvel.

Više od 170 drugih pojedinaca ranije poznatih kao NN lica, biće imenovano u dokumentima.

Epstin je 2008. godine bio u zatvoru zbog podstrekivanja deteta na prostituciju. Ponovo je uhapšen 2019. i optužen za seksualno zlostavljanje desetina maloletnih devojčica, uključujući Žifre, ali je pronađen mrtav u svojoj zatvorskoj ćeliji na Menhetnu pre nego što se pojavio na suđenju. Njegova smrt je zvanično proglašena samoubistvom.

Klinton je 2019. izdao saopštenje u kojem je rekao da "nikada nije bio na (Epstinovom) ostrvu Mali Sent Džejms", gde se veruje da su se desili neki od Epstinovih najgorih prestupa, i da "ne zna ništa" o Epstinovim zločinima. Međutim, Žifre je tvrdila da je više puta videla Klintona na ostrvu, što su potvrdili i član Epstinovog osoblja i jedan od Klintonovih bivših pomoćnika.

Dnevnici letova pokazuju da je Klinton putovao Epstinovim avionom - Boingom 727 nazvanom "Lolita ekspres" - najmanje 26 puta, navodno bez svojih telohranitelja. U svojoj izjavi iz 2019, Klinton je priznao da je četiri puta putovao "Lolita ekspresom" ali da nije posetio ostrvo.

Slučaj protiv Maksvelove okončan je 2017. vansudskim poravnanjem, kao i tužba koju je Žifre pokrenula protiv princa Endrua 2021, tvrdeći da su je Epstin i Maksvel prodali princu. Krivični postupak protiv Epstina okončan je posle njegove smrti, a Maksvel je 2022. godine osuđena na 20 godina zatvora zbog podvođenja maloletnih lica i seksualne trgovine maloletnim devojčicama.

BONUS VIDEO

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading