NEMAČKA IZDVAJA VIŠE NOVCA ZA IZBEGLICE NEGO ZA OBUKU VOJNIKA Oko 650.000 vojno sposobnih muškaraca napustilo Ukrajinu
Foto: Youtube/Printscreen

Dok savezna vlada novcem građana trenutno podržava više od 220.000 muškaraca koji su pobegli na sigurno iz ukrajine od početka rata, ove godine će skoro 10.000 ukrajinskih vojnika biti obučeno i opremljeno za skupi rat.

Prema podacima Evropske statističke agencije, oko 650.000 vojno sposobnih muškaraca napustilo je Ukrajinu i našlo utočište u EU od početka rata, naveo  je list Frankfurter algemajne cajtung (FAZ).

Dok je udeo odraslih muškaraca u ukupnom broju izbeglica bio samo sedam odsto neposredno nakon početka ruskog napada, taj je udeo do septembra ove godine porastao na 28 odsto. Veliki deo vojno sposobnih muškaraca izbeglica živi u Nemačkoj i prima beneficije, navodi nemački list. 

Kako podseća FAZ, Nemačka je na drugom mestu u pružanju podrške Ukrajini, što znači da je primila oko 1,1 milion izbeglica i obezbedila oko 24 milijarde evra pomoći, od čega je oko 15 milijardi evra namenjeno izbeglicama. 

Prema procenama, broj neregistrovanih Ukrajinaca u Nemačkoj je do 100.000 muškaraca.  Prema podacima Ministarstva unutrašnjih poslova, krajem novembra zvanično je registrovano 222.957 muškaraca starosti od 18 do 60 godina iz Ukrajine. Neki od njih su i kriminalci po ukrajinskom zakonu jer su izbegli služenje vojnog roka u vanrednom stanju, prenosi nemački list.

Međutim, nakon parlamentarne debate krajem prošle godine, nemački političari nemaju jasnu liniju o tome kako se postaviti prema pitanju ukrajinskih izbeglica, ocenjuje nemački list. 

Prema rečima ministra pravde Marka Bušmana (FDP), Nemačka neće izručiti Kijevu ukrajinske izbeglice. 

- Berlin neće prisiljavati ljude na regrutaciju ili služenje vojnog roka protiv njihove volje. Nemačka pokušava da obezbedi da što više izbeglica dobije posao, a ne da živi od socijalne pomoći - rekao je on.  

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading