BRIKS
Foto: AP/Gavriil Grigorov (POOL)

Kako je napomenuo, među prioritetima rada je i dalje unapređenje interakcije u oblasti nauke, visoke tehnologije, zdravstva, ekologije, kao i u oblasti kulture, sporta, omladinskih razmena i kroz civilnu zajednicu.

- U okviru predsedavanja planirano je održavanje više od 200 događaja različitih nivoa i pravaca u mnogim gradovima Rusije. Pozivamo predstavnike svih zemalja koje žele da sarađuju sa našom organizacijom da učestvuju. Vrhunac našeg predsedavajućeg trenutka biće samit udruženja, koji će se održati u oktobru u Kazanju - kazao je Putin.

Dodao je da BRIKS privlači sve više pristalica i istomišljenika, kao i da će Rusija, tokom svog predsedavanja, uzeti u obzir spremnost mnogih zemalja da se u ovom ili onom obliku pridruže asocijaciji.

- Aktivno ćemo raditi na modalitetima nove kategorije partnerskih država organizacije i vodićemo računa o spremnosti mnogih drugih zemalja, a ima ih oko 30, da se priključe BRIKS-u, njegovoj višestranoj agendi. Da bismo to uradili, aktivno ćemo raditi na razvoju modaliteti nove kategorije država partnera BRIKS-a - istakao je on.

Podsetio je da je Rusija preuzela predsedavanje BRIKS-u 1. januara, a da su se kao nove punopravne članice pridružile Egipat, Iran, Ujedinjeni Arapski Emirati, Saudijska Arabija i Etiopija. 

- Ovo ubedljivo pokazuje rastući autoritet asocijacije i njenu ulogu u svetskim poslovima. BRIKS privlači sve više pristalica i istomišljenika – država koje dele osnovne principe na kojima se zasniva njeno delovanje - zaključio je Putin.

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading