Širenje pandemije
Foto: Shutterstock/Foto: Shutterstock

Zdravstvena pretnja je novi zarazni soj koronavirusa koji se već brzo širi u svim deloma sveta. 

Profesor Peter Opešo sa "Imperial College London"  je istakao da je ovaj virus "iznenađujuće lukav" i da je postao efikasniji u širenju, dok imunitet vremenom opada, posebno kod onih koji nisu primili pojačanje vakcine.

Mutacije virusa mogu dovesti do bržeg širenja i smanjenja efikasnosti antitela u borbi protiv njega, prenosi "The Sun". 

Širenje smrtonosnog soja mpox virusa

Pored Covid-19 virusa, zabrinutost izaziva i širenje smrtonosnog soja mpox virusa (ranije poznat kao monkeypox), koji ubija jednu od deset zaraženih osoba. Postoje dve vrste mpox virusa: "Clade I" i "Clade II", pri čemu Clade I ima veću stopu smrtnosti, dok je Clade II obično blaži. Nedavni slučajevi u Demokratskoj Republici Kongo su doveli do preko 600 smrtnih slučajeva od sumnjivog "Clade I mpox virusa", od kojih su mnogi bili deca.

Slučajevi morbila, jedne od najzaraznijih bolesti u svetu, porasli su za više od 3.000 odsto u Evropi tokom protekle godine. U periodu od januara do oktobra 2023. prijavljeno je više od 30.000 infekcija, što je značajno više od 941 u celoj 2022, prema SZO. Za povećanje se okrivljuje manje vaksinisanih u 53 evropske zemlje članice od 2020. To uključuje i Veliku Britaniju. Jedini način da se deca ne zaraze, tvrde stručnjaci je vakcinacija. 

Denga groznica, bolest koju prenose komarci, naučnici tvrde da će se uskoro se pojaviti u Velikoj Britaniji. Nakon što je primećena u Francuskoj, Italiji i Kipru, očekuje se da će se pojaviti i u UK. U skladu s tim, "UK Health Security Agency"  (UKHSA) je najavila postavljanje mega zamki za komarce na različitim lokacijama kako bi pratila njihov broj i sprečila širenje bolesti. Klimatske promene će navodno dovesti do stvaranja povoljnih uslova za komarce širom Evrope. 

Nakon četiri godine od pojave Covid-19 virusa, postavlja se pitanje da li smo sada spremniji za nove epidemije nego što smo bili tada. Prema rečima dr Marije Van Kerkhove, iako su poboljšani nadzor, testiranje i prevencija infekcija u mnogim zemljama, postoje određeni faktori koji je čine manje sigurnom da smo spremni za suočavanje sa novom pandemijom. Politizacija pandemije, napadi na nauku i naučnike, kao i manja motivacija nekih zemalja da prijave nove viruse, sve su faktori koji mogu uticati na našu spremnost za suočavanje sa novim zdravstvenim pretnjama.

Sudeći po njihovim tvrdnjama jasno je da nam predstoji niz zdravstvenih izazova u narednoj godini, a ključno je da ostanemo informisani i preduzmemo odgovarajuće mere kako bismo zaštitili celokupno zdravlje. 

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading