NAPADNUTA AMERIČKA BAZA U SIRIJI Evo ko je preuzeo odgovornost za raketiranje
Foto: Printscreen

Istovremeno, drugi napad desio se na američku vojnu bazu u oblasti naftnog polja El-Omar u istočnoj Siriji, prema informacijama sa TV kanala Al Majadin.

Prema saopštenju ovog šiitskog pokreta, koje je prenela pomenuta televizija, na američki vojni objekat ispaljeno je ukupno 12 projektila. Borci tvrde da su rakete, uprkos protivvazdušnoj odbrani, uspele da pogode sve mete postavljene na američkoj bazi.

U trenutku napada, teritorija vojnog objekta bila je pogođena serijom eksplozija, prema informacijama TV kanala. Ranije, šiitske formacije su putem Telegram kanala upozorile da će nastaviti s napadima na američke baze u Siriji i Iraku. Razlog za ove akcije navode kao američku podršku izraelskoj agresiji na Palestince u Pojasu Gaze i na jugu Libana.

Podsetimo, i 14. novembra područje naftnog polja Koniko u provinciji Deir ez-Zor u istočnoj Siriji je bilo meta napada. Prema izveštaju sirijske radio stanice Šam FM, nekoliko granata palo je u oblast polja Koniko na severoistoku provincije Deir ez-Zor, gde se nalazi američka vojna baza. Ovaj napad se dogodio samo nekoliko dana nakon što je iračka šiitska grupa Islamski otpor u Iraku saopštila da je napala dve američke baze u ovoj provinciji.

Ovo nije prvi put da se američke baze u Deir ez-Zoru nalaze na meti napada. Američka vojska kontroliše područja u istočnoj i severoistočnoj Siriji u provincijama Deir ez-Zor, al-Hasaka i Raka, gde se nalaze najveća sirijska naftna i gasna polja. Međutim, sirijska vlada je više puta osudila prisustvo američkih trupa na svojoj teritoriji, nazivajući ga "okupacijom i državnom piraterijom u cilju očigledne krađe nafte".

Na žalost, ovi napadi samo su još jedan u nizu incidenata koji pokazuju nestabilnu situaciju u istočnoj Siriji. Napadi na američke baze i dalje se dešavaju uprkos prisustvu američkih trupa u ovom regionu. Očigledno je da se tenzije i dalje povećavaju i da se traganje za naftnim bogatstvom u ovom regionu nastavlja.

Situacija u regionu ostaje napeta dok se prate dalji razvoji i odgovori na ove napade. Američke snage, kao i međunarodna zajednica, pažljivo prate dešavanja u ovoj oblasti kako bi osigurali stabilnost i bezbednost.

 

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Tagovi

Komentari (0)

Loading