Venecuela
Foto: AP/Matias Delacroix (STR)

Očekuje se da će 5.600 vojnika učestvovati u "odbrambenim vežbama" koje će se održati duž istočnih karipskih i atlantskih obala Venecuele.

Ova tenzija proizilazi iz nedavne podrške venecuelanskih birača stvaranju nove države u naftom bogatom regionu Esekibo, koji je decenijama bio deo Gvajane.

Maduro je istakao da su vojne vežbe odgovor na ono što naziva "provokacijom i pretnjom Ujedinjenog Kraljevstva" protiv mira i suvereniteta Venecuele. On je osudio ovu odluku kao "praktično vojnu pretnju iz Londona" i istakao da je to kršenje nedavno postignutog sporazuma između Venecuele i Gvajane, koji zabranjuje upotrebu sile za rešavanje spora.

Potpredsednik Gvajane Barat Džagdeo smirujuće je reagovao na tenzije, tvrdeći da je prisustvo britanskog broda deo rutinskih aktivnosti i izgradnje "odbrambene sposobnosti". On je naglasio da Gvajana nema nameru da invadira Venecuelu i da predsednik Maduro nema razloga za brigu.

Velika Britanija je potvrdila da će HMS Trent učestvovati u zajedničkim vežbama sa Gvajanom nakon Božića. Iako je brod prvobitno raspoređen u Karibe kako bi suzbio krijumčarenje droge, njegovo prisustvo postalo je kontroverzno nakon pretnji vlade Venecuele da će pripojiti region Esekibo u Gvajani.

Ova najnovija tenzija dodatno naglašava dugogodišnje nesuglasice između Venecuele i Gvajane oko teritorijalnih pitanja, posebno u vezi sa Esekibom, koji čini značajan deo teritorijalnih pretenzija obe zemlje.

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading