sadam husein
Foto: Alo/Profimedia

Pre 17 godina, 30. decembra 2006., tačno u 6 sati po lokalnom - 4 sata po srednjeevropskom vremenu, pogubljen je vešanjem bivši predsednik Iraka Sadam Husein, tri godine posle hapšenja.

Sadam Husein došao je na vlast 1979. godine i veoma brzo počeo sa učvršćivanjem svoje vlasti. Tako je sazvao glavešine Bat partije 22. jula iste godine na sastanak. Na tom sastanku okupili su se članovi različitih porodica i tada je Sadam Husein izneo svoj stav kako stranka mora biti očišćena. Husein je tada pročitao listu imena osoba koje su zamoljene da odstupe sa svojih položaja. Ceo događaj snimale su TV kamere, a nakon što su prozvani odmah su odvođeni u pritvor, a potom su svi poubijani. Ali Sadam Husein nije se zaustavio samo na tome da poubija potpuno nevine ljude.

Visoko pozicionirani član Revolucionarnog veća i šef radničkih sindikata i vodeći šiitski član veća zajedno sa dvadeset drugih visokih državnih funkcionera sistematski su poubijani, lično od strane Sadama Huseina i njegovih visokih stranačkih funkcionera. U sledećih nekoliko dana ubijeni su mnogi vojni oficiri, zamenici ministara i stranci neverne osobe. Takva nemilosrdna čistka omogućila je Sadamu konsolidaciju vlastite moći u Iraku. Sadam nije čistio samo unutar svoje stranke već je eliminisao i komuniste, koji su dotad od svih arapskih zemalja jedino u Iraku imali znatniji uticaj.

Taj potez u trenutku kada Sovjetski Savez računa na Siriju i Irak osigurao mu je nemale simpatije u Vašingtonu, osobito među paranoično antikomunističkim republikancima. Sadam je u očima Vašingtona tada bio razboriti musliman, neopsednut religijom, ujedno svestan toga šta nafta znači američkim motorima i iračkoj blagajni.

Proglašen je krivim za masakr 148 žitelja šiitskog sela Dudžail. Međutim, za vreme njegove vladavine stotine hiljada ljudi su mučene i ubijene, često pokopavane u masovnim, neobeleženim grobnicama. Husein je osuđen na smrtnu kaznu zbog zločina protiv čovečnosti, a kazna je izvršena u severnom Bagdadu na nepoznatoj lokaciji, kako bi se izbegli mogući sukobi sa sledbenicima Sadama Huseina.

Prema navodima očevidaca, on je odbio da mu se stavi kapuljača preko glave, a prisutni su svetskim medijskim stanicama izjavili da nije tražio oproštaj i nije pokazao ni mrvu straha, kao ni nikakvo kajanje za svoje postupke. U ruci je držao Kuran, koji je poslat jednoj osobi, kak o je i zamolio pred smrt. 

USKA OMČA, UŽE "NA KRATKO"

U Iraku, kao i u ostalim islamskim zemljama, smrtna kazna vešanjem izvodi se tako da se osuđeni muči bar tri minuta. Zato je i Sadamu Huseinu oko vrata bila stavljena tzv. sužena omča, a uže bilo namerno skraćeno, sve sa namerom da težina Sadamovog tela ne bi dovela do brze, trenutne smrti.

Poslednje reci koje je izgovorio bile su: ,,Verujem i srcem priznajem da je samo jedan Bog i zove se Alah i verujem i srcem priznajem da je Muhamed njegov poslanik…."

BONUS VIDEO

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Tagovi

Komentari (0)

Loading