Cene električne energije
Foto: Shutterstock/Foto: Shutterstock

Upozorenje dolazi uprkos nedavnom padu cena energije u domaćinstvima, koje su ove godine do novembra ove godine pale za 4,5 odsto.

- Era jeftine energije je završena, barem sve dok nastavljamo da trošimo velike količine konvencionalno proizvedene energije - rekao je šef Federalne mrežne agencije Klaus Miler.

Iako su veleprodajne cene električne energije "značajno pale" u odnosu na 2022. godinu, nivo cena je i dalje viši nego pre početka ukrajinskog sukoba, rekao je on, dodajući da se "ništa neće promeniti u bliskoj budućnosti".

Energetski regulator je napomenuo da će prosečno četvoročlano domaćinstvo plaćati 120 evra više na ime mrežnih naknada godišnje zbog odluke vlade da eliminiše ranije planiranu subvenciju od 5,5 milijardi evra.

Miler pretpostavlja da će mrežni operateri preneti povećanje cena na kupce.

- Pre ili kasnije, troškovi će stići do svih potrošača, bez obzira na to kada se promene primene - objasnio je on.

Nemački operateri prenosnog sistema su navodno sredinom decembra objavili da će naknade za mrežu porasti sa 3,12 centi po kilovat satu u 2023. na 6,43 centa sledeće godine.

Nemačka, koja se oslanjala na Rusiju za 40 procenata svoje potražnje za gasom pre 2022. godine, bila je među najteže pogođenim smanjenjem isporuka ruskih energenata prošle godine. Isporuke su ili značajno smanjene ili potpuno zaustavljene nakon što je EU uvela sankcije Moskvi kao odgovor na sukob u Ukrajini, a gasovodi Severni tok koji su isporučivali ruski gas Nemačkoj misteriozno su eksplodirali.

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading