đorđije pavićević
Foto: Printscreen/YouTube/ RTCG - Zvanični kanal

Prema istim informacijama Specijalno državno tužilaštvo (SDT) tereti tu ekipu da je prošvercovala najmanje tri broda krcata tim duvanskim proizvodima.

“Istražitelji su utvrdili da su brodovi prazni napuštali Luku Bar, a da su cigarete ostale u magacinima Slobodne zone kako bi ih dalje plasirali na ilegalna tržišta… Carinici su pomogli da tako izgleda u dokumentima”, rekao je sagovornik "Vijesti" iz istrage.

Pavićević – vlasnik Košarkaškog kluba Mornar iz Bara, njegov nekadašnji zaposleni Nikica Kovačević i carinici Ivana Kovačević i Veljko Đuričić uhapšeni su u sredu zbog sumnje da su učinili krivično delo – stvaranje kriminalne organizacije, falsifikovanje službene isprave i krijumčarenje putem pomaganja.

Prema informacijama "Vijesti", višemjesečna akcija Specijalnog tužilaštva kulminirala je prekjuče pretresima više privatnih i poslovnih prostorija uhapšenih. Pripadnici Specijalnog policijskog odelenja, uz podršku kolega, kontrolisali su i prostorije košarkaškog kluba iz Bara…

“Po nalogu Specijalnog državnog tužilaštva, a nakon pretresanja prostorija privrednog društva ‘P’… Specijalno policijsko odelenje je lišilo slobode Ð.P., osnivača i odgovorno lice društva, kao i bivšeg zaposlenog u društvu N.K. i dva službenika Uprave prihoda i carina I.K. i V.Ð., zbog osnova sumnje da su učinili krivično delo stvaranje kriminalne organizacije, falsifikovanje službene isprave i krijumčarenje putem pomaganja”, navodi se u jučerašnjem saopštenju tužioca SDT-a Vukasa Radonjića.

Objasnio je da će krivične prijave podneti i protiv Pavićevićeve firme “Playmaker”, ali i tri inostrane kompanije: “Jer i za njih postoje osnovi sumnje da su učinili krivično delo stvaranje kriminalne organizacije.

Sagovornik "Vijesti" iz istrage tvrdi da su prazni brodovi luku napustili tokom 2019. – dva u februaru, a jedan u martu te godine.

Šema šverca

U šemi šverca cigareta koju je SDT-u pre godinu dostavio doskorašnji premijer Dritan Abazović (URA), nacrtani su učesnici u navodnom krijumčarenju duvanskih proizvoda preko Slobodne zone Luke Bar.

Prema tom zvaničnom dokumentu Uprave prihoda i carina, na vrhu švercerske piramide navodno su članovi klana “Grand” i “Bemax”, a krijumčare brendove “Merlin”, “Trokadero”, FM”, “King” i “Mančester”…

Objašnjava se da je Pavićević, preko povezanih osoba i kompanija, ilegalne cigarete plasirao na domaće, tržištima u regionu i Evropskoj uniji.

“Najčešći tranzit cigareta se odvijao preko Slobodne carinske zone Luke Bar. Kao zemlje porekla javljaju se zemlje off shore zone, Bliski istok, severnoafričke države, Ruska Federacija, UAE, Kina, Turska, Moldavija, Bugarska, Ukrajina, Bjelorusija, Albanija, Grčka, Kipar, a krajnja destinacija je tržište EU – Italija, Španija i Velika Britanija”, piše u dokumentu UPC urađenom dok je na njenom čelu bio Rade Milošević (URA).

Dodaje se da je po jednom kontejneru “putovalo” i do pedeset hiljada paketa cigareta, a da je sve činjeno uz podršku špeditera.

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading