Printscreen
Foto: Printscreen/Printscreen

Šri Lanka je ostrvska država u Indijskom okeanu. Bila je to važna stanica na drevnom pomorskom putu svile i postala je nadaleko poznata kao dragulj Indijskog okeana.

Glavni grad Kolombo bio je luka svetske klase pre nekoliko stotina godina. Sada je postao politički, ekonomski i kulturni centar Šri Lanke, nakon što je zemlja povratila dva kvadratna kilometra zemlje od Indijskog okeana i skoro udvostručila veličinu svog glavnog grada.

Pozicioniran između elektrana Dubaija i Singapura - i nadomak Nju Delhija, Kuala Lumpura i Bangkoka - geografski kontekst Kolomba nudi snažan potencijal.

Printscreen

Printscreen

 

Kina je ponudila projekat koji će od Kolomba napraviti jedan od najvećih novih centara Južne Azije.

Printscreen

Printscreen

 

Novi grad koji se uzdiže iz okeana

U septembru 2014, China Harbour Engineering Compani Ltd. (CHEC), podružnica China Communications Construction Compani Limited (CCCC), počela je da gradi projekat "Lučki grad Kolombo" (Colombo Port City), što je najveća investicija ikada napravljena od strane kineskog preduzeća u Šri Lanki.

To predstavlja najveći infrastrukturni projekat u zemlji sa direktnim stranim ulaganjima i suštinski će promovisati razvoj bilateralnih veza.

Prema master planu projekta, Kolombo Port Siti ima za cilj izgradnju potpuno novog centralnog poslovnog okruga koji će integrisati turističke, finansijske, logističke i životne funkcije u periodu od 25 godina.

Izgrađen pored čuvenog šetališta Galle Face Green, Kolombo Port Siti će se sastojati od pet zona, od kojih svaka ima različite namene - od raskošnih objekata za slobodno vreme i zabavu na Međunarodnom ostrvu do kancelarijskog i maloprodajnog prostora klase A u Finansijskom okrugu.

Oni će se kombinovati kako bi formirali integrisano urbano okruženje koje ima više od pet miliona kvadratnih metara, dizajnirano za oko 80.000 ljudi, kao i 250.000 dnevnih putnika.

Printscreen

Printscreen

 

Procene su da će projekat pomoći Šri Lanki da privuče skoro deset milijardi američkih dolara stranih direktnih investicija i ostvari prihode više od pet milijardi za vladu. Značajan ekonomski podsticaj za BDP zemlje koji trenutno iznosi oko 75 milijardi.

Kulturna i ekonomska fuzija

Razvoj Kolombo Port Sitija je deo veće Kineske inicijative Pojas i put, koja odražava zajedničku viziju prosperiteta i razvoja. Projekat se ne odnosi samo na ekonomski rast, već i na stvaranje životnog stila koji privlači i zadržava talente i investicije.

Objekti poput Lotosove kule i konjičkog centra označavaju budućnost grada kao kosmopolitskog lokaliteta koji nudi različite rekreativne i poslovne mogućnosti.

Printscreen

Printscreen

 

Kineska tehnologija od vitalnog značaja

Razvoj Kolombo Port Sitija, transformisaće glavni grad zemlje u uspešan centar međunarodne trgovine i života

Tokom svog procesa izgradnje, CHEC je poslao četiri velika i napredna broda za jaružanje da bi se postigao projekat Kolombo Port Siti.

Ove potpuno automatske mašine mogu da iskopaju 250.000 kubnih metara peska na dnevnoj bazi, sposobne da zatrpaju standardno fudbalsko igralište duboko 35 metara.

Pored toga, kineski građevinski radnici izgradili su lukobran dug 3.245 metara kako bi zaštitili grad.

Printscreen

Printscreen

 

Grad budućnosti

U januaru 2019. godine, projekat Kolombo Port Sitija je dostigao prekretnicu sa melioracijom 269 hektara iz Indijskog okeana.

- Tog dana sam došla na kopno u poseban obilazak. To je nezamislivo i neverovatno - rekla je Pariha Vadna, sekretarka infrastrukturnog projekta.

Kolombo Port Sitija otvorio je za javnost svoju oblast pristaništa za jahte 10. marta 2022. uključujući pešačke avenije na obali mora, veštačke plaže i kanale i zelene parkove.

U budućnosti, grad Kolombo Port Siti će primiti preko 280.000 ljudi i postati posebna ekonomska zona, finansijsko središte i novi grad vođen svojom modernom industrijom usluga.

Godine 2018. američki časopis Forbs naveo je Kolombo Port Siti kao jedan od „pet novih gradova koji će uzdrmati budućnost“.

- Kolombo Port Siti je projekat od prekretnice u istoriji Šri Lanke. Biće ključan motor rasta Šri Lanke i doneće brojne rezultate narodu Šri Lanke tokom nekoliko generacija - rekao je bivši premijer Šri Lanke Mahinda Rajapaksa u intervjuu.

Printscreen

Printscreen

 

Stvaranjem urbanog područja svetske klase, zemlja ne samo da unapređuje svoju infrastrukturu već i svoju poziciju u globalnom ekonomskom pejzažu.

BONUS VIDEO

 

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Tagovi

Komentari (0)

Loading