iran i egipat
Foto: Shutterstock/Foto: Shutterstock

„Razgovori su do sada obećavali i obe zemlje su na dobrom putu da prevaziđu svoje razlike i uskoro otvore novo diplomatsko poglavlje“, rekao je portparol iranskog ministarstva spoljnih poslova Naser Kanani, prenela je novinska agencija Tasnim.

„Ponovno uspostavljanje odnosa koristilo bi ne samo dvema nacijama, već i islamskom svetu, a posebno Palestincima usred aktuelnog sukoba u Pojasu Gaze“, rekao je Kanaani.

Iranski predsednik Ebrahim Raisi i njegov egipatski kolega Abdel Fatah el Sisi sastali su se prvi put u novembru na marginama islamskog samita u saudijskoj prestonici Rijadu.

Prema izveštajima iranskih medija, dva predsednika su se složila oko akcionog plana za rešavanje prošlih razlika i olakšavanje obnavljanja odnosa.

Njih dvojica su razgovarali telefonom prošle nedelje kako bi razgovarali o najnovijim dešavanjima u Pojasu Gaze i planu akcije, saopštio je kabinet iranskog predsednika.

Podsetimo, odnosi između Teherana i Kaira su bili zategnuti u poslednje četiri decenije. Kairo je podržao sunitske arapske nacije koje se često takmiče sa šiitskim Iranom.

Egipat je takođe sklopio mirovni sporazum sa Izraelom, a Iran vidi Izrael kao svog najvećeg neprijatelja.

Štaviše, poslednji iranski šah, Muhamed Reza Pahlavi, koji je bio prognan tokom Islamske revolucije 1979. godine, umro je u Egiptu sledeće godine i sahranjen je u Kairu.

Iako su dve zemlje poslednjih godina držale otvorene diplomatske kanale, nisu razmenjivale ambasadore. Bilo je naznaka da će se odnosi oporaviti kada je nakon tzv. Arapskog proleća 2011. godine na vlast došao predsednik Muhamed Mursi, predstavnik Muslimanske braće. Međutim, nije se dugo zadržao na vlasti – sledeće godine ga je svrgnuo njegov ministar odbrane Abdel Fatah el Sisi, koji je i danas predsednik Egipta, prenosi Advance.hr.

BONUS VIDEO

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Tagovi

Komentari (0)

Loading