KRVNICA MEDLIN OLBRAJT ZA VREME RATA ŽIVELA U SRBIJI SA PORODICOM Igrala se u pesku zemlje koju je posle zasula bombama
Foto: Printscreen CNN

Iz tog perioda ostalo je nekoliko fotografija na kojima su trogodišnja Medlin Olbrajt i četvorogodišnji Ljubodrag Popčić, u čijoj je kući, celo leto davne 1941. godine boravila porodica Olbrajt, koja je inače poreklom iz Češke.

- Kako je Medlin Olbrajt mogla da pošalje američke avione da bombarduju Jugoslaviju kada je toliko ljudi poginulo, među njima i stari i deca? Trebalo je da se seti da je naša zemlja sakrila od nacista. Apelujem na nju da se predomisli, bombardovanje mora da prestane - govorio je pre 23 godine Ljubodrag Popčić.

On je tada dodao da ona treba da razume kako se njegovi unuci osećaju, jer i ona ima decu.

Pre 15 godina jedan sudski spor između novinara Radojice Đurđevića i Ljubodraga Popčića trebalo je da ponovo spoji njega i Medlin Olbrajt. Ljubodrag je tužio Đurđevića zbog uvreda i neistina koje je novinar rekao na račun odnosa porodice Olbrajt i Popčić.

- Ne ulazeći u odnose između porodica Popčić i Olbrajt, očigledno je da u tim odnosima postoji nešto što je toliko naljutilo tadašnju gospođicu Olbrajt da je njena prvobitna ljubav prema Srbima i Srbiji prerasla u patološku mržnju. Šta joj, bre, za ime boga, uradiste, te nas onako izlupaše - napisao je Đurđević u lokalnim novinama čiji je vlasnik.

Zbog "uvreda i neistina", Popčić je tužio Đurđevića, a na prvom ročištu, on je potvrdio da je "porodica Olbrajt, pred sam rat 1941. godine, boravila u kući njegovog oca".

- Bilo je to pre nego što su došli Nemci. Otac Medlin Olbrajt poznavao se s mojim stricem koji je bio zamenik ministra pravde. Iz Čehoslovačke Olbrajtovi su došli u kuću moga oca. Pruženo im je dužno poštovanje i gostoprimstvo. Kada je naša vlada otišla za London, i Olbrajtovi su otišli iz Vrnjačke Banje - rekao je Popčić.

Na pitanje branioca okrivljenog Đurđevića "da li se družio s Medlin Olbrajt", Popčić je tada odgovorio da su se igrali u pesku i da iz tog perioda ima fotografiju sa njom.

Ona je te 2007. godine trebalo da svedoči na glavnom pretresu u sporu između novinara i Ljubodraga Popčića, a sudija Opštinskog suda Ljiljana Ćendić donela je rešenje da se Olbrajtova pozove na pretres koji je bio zakazan za 28. mart te godine, a poziv joj je bio prosleđen preko Ambasade SAD u Beogradu.

Medlin se na pomentom pretresu, očekivano, nije pojavila.

Podsetimo, Medlin Olbrajt je preminula u sredu u 84. godini od kancera. Bila je američki političar i diplomata. Bila je 64. američki državni sekretar ujedno je bila i prva žena na toj funkciji. Na predlog predsednika SAD Bila Кlintona, pošto je Senat odobrio njeno imenovanje, stupila je na dužnost 23. januara 1997. U tom trenutku, bila je žena na najvišoj funkciji u istoriji američke administracije.

Medlin Olbrajt nije, međutim, mogla da bude izabrana za predsednika, jer je bila rodom iz Čehoslovačke.

Olbrajtova će ostati poznata po snažnoj antisrpskoj retorici, dok je za vreme obavljanja funkcije šefice diplomatije SAD bila jedan od glavnih zagovornika bombardovanja SRJ 1999. godine.

BONUS VIDEO

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading