Pucnjava u Češkoj
Foto: EPA/EPA-EFE/MARTIN DIVISEK/Ilustracija

Na Filiozofskom fakultetu Karlovog univerziteta u Pragu naoružani napadač je juče popodne ubio 15 ljudi, a ranio još 25. Po broju žrtava, to je najtragičniji slučaj masovne pucnjave u istoriji Češke.

Najnoviji balistički nalazi ukazuju na to da je napadač David Kozak povezan s ubistvom oca i njegove dvomesečne bebe u blizini Praga.

Portparol policije Jan Danek potvrdio je za iDNES.cz da oružje kojim su ubijeni muškarac i beba u šumi Klanovice odgovara onome koje je pronađeno u kući napadača iz Praga. Danek je dodao da je masovni ubica vrlo verovatno ubio i njih dvoje.

"Istraga još traje. Ništa još nije gotovo. Moramo još da sačekamo konačne zaključke", rekao je on.

Prema navodima lokalnih medija, u šumi su ubijeni 32-godišnji muškarac i njegova dvomesečna ćerka. Šef praškog Odljenja za ubistva Aleš Štrah smatra da ubica nije imao samo jedan konkretan razlog za zločin, već da se radi o kombinaciji više motiva.

O ubistvima u šumi se oglasio i šef policije Martin Vondrašek. Rekao je da je, prema dostupnim informacijama, napadač odgovoran za još dva ubistva.

"Istražujemo pretpostavku da je napadač očigledno odgovoran i za ubistva u Klanovicama", rekao je šef policije, dodavši da je žrtve birao nasumično.

"Što se tiče šume Klanovice, u ovom trenutku nema apsolutno nikakve poznate veze s tim žrtvama, apsolutno nikakve poznate veze s tom lokacijom. Trenutno sam uveren da je reč o potpuno nasumično odabranim žrtvama", dodao je.

Napadač se ubio kada ga je opkolila policija

"U pucnjavi na Filozofskom fakultetu stradalo je 14 studenata i drugih osoba, a smrtno je stradao i počilac. Ukupno 15 mrtvih", rekao je direktor praške policije Matejček. Ministar unutarnjih poslova Vit Rakušan ranije je izjavio da je ukupan broj žrtava 13, a da je četrnaesti preminuli napadač.

Napadač iz hodnika Filozofskog fakulteta ranio je i tri osobe na ulici, dodao je.

Kad mu je policija prišla i okružila ga, ubio se hicem iz puške.

Napadač s fakulteta pogodio je jedno civilno i jedno policijsko vozilo. U akciji protiv njega učestvovale su stotine policajaca, niko od njih nije povređen.

BONUS VIDEO

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Tagovi

Komentari (0)

Loading