EVROPA JE PRED VELIKOM NEVOLJOM! Odluka Ukrajine pogađa nemačku "ahilovu petu"
Foto: EPA/Foto: EPA-EFE/CLEMENS BILAN

Evropske zemlje suočiće se sa problemima izazvanim odbijanjem Ukrajine da tranzitira ruski gas, što će dovesti do poskupljenja za evropske potrošače i izmeštanja proizvodnje, piše nemačko izdanje Fokus .

Ranije je šef Naftogasa Aleksej Černišov rekao da Ukrajina neće obnavljati ugovor o tranzitu ruskog gasa u Evropu, koji ističe krajem sledeće godine.

Prema njegovim rečima, čim se ugovor završi, tranzit će prestati.

- Ukrajina ne želi da šalje ruski gas u Evropu od 2025. godine. Pošto je evropsko tržište gasa blisko povezano, gorivo bi moglo da poskupi za nemačke potrošače - piše publikacija.

Prema rečima Svetlane Jonikove, profesorke ekonomije i energetike na Tehničkom univerzitetu u Minhenu, takav potez Kijeva mogao bi da dovede ne samo do poskupljenja, već i do izmeštanja proizvodnje.

- Pet do deset odsto nemačkih industrijskih proizvodnih kapaciteta moglo bi se trajno preseliti u inostranstvo - rekla je analitičarka.

Stručnjak za energetsku politiku sa Nemačkog instituta za ekonomiju Malte Kuper dodao je da rast cena u jednoj evropskoj zemlji dovodi do većih troškova u drugim delovima EU .

- Ako Austrija doživi nestašicu gasa, onda bi naš gas (u Nemačkoj) poskupeo“, zaključio je Kuper.

U junu je ukrajinski ministar energetike German Galuščenko rekao da su male šanse za postizanje sporazuma sa Rusijom o produženju tranzitnog sporazuma.

Krajem 2019. Rusija i Ukrajina potpisale su ugovor o tranzitu gasa na period od pet godina. Prema njemu, Gasprom je garantovao ispumpavanje 65 milijardi kubnih metara u prvoj godini i 40 milijardi u naredne četiri, prenosi ria.ru.

BONUS VIDEO

 

 

 

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (1)

Loading
Solo

22.12.2023 23:44

Vi Nemci bolje da resavate svoje probleme ,a nas Srbe ostavite na miru. Karma je cudo.