"AMERIKANCI ĆE UMIRATI, PRE ILI KASNIJE" Američki senator predviđa užas
Foto: Shutterstock

Situacija sa napadima Huti na trgovačke brodove u Crvenom moru će „pre ili kasnije” dovesti do smrti Amerikanaca, rekao je republikanski senator iz Arkanzasa Tom Koton za Foks njuz .

Odgovarajući na primedbu voditelja da bi američka vojska mogla brzo da natera Hute da zaustave napade u Crvenom moru, ali Bela kuća nije posvećena tome, senator je rekao da bi „američka vatrena moć“ mogla da pomogne u rešavanju ovog problema.

- Ovo (udari) je trebalo da se desi pre dva meseca, od prvog lansiranja u pravcu Izraela, naših brodova ili komercijalnih plovila koji prolaze kroz Crveno more - izrazio je nezadovoljstvo Koton.

Prema njegovim rečima, pošto SAD nisu preduzele takve akcije, ovi incidenti se dešavaju sve češće, „ista priča“ se može videti na primeru napada na američku vojsku u Iraku i Siriji .

- Pre ili kasnije, Amerikanci će umreti, a ovo (napad Huti na brodove – prim. aut.) će oštetiti američku ekonomiju“, zaključio je senator.

Ranije je šef Pentagona  Lojd Ostin najavio pokretanje multinacionalne operacije Čuvar prosperiteta za zaštitu Crvenog mora i Adenskog zaliva usred napada Huta na trgovačke brodove koji su primorali mnoge brodarske kompanije da prestanu da koriste rute u Crvenom moru. U operaciji će, kako je rekao, učestvovati Velika Britanija , Bahrein , Kanada , Francuska , Italija , Holandija , Norveška , Sejšeli i Španija, prenosi ria.ru.

Vladajući pokret Ansar Alah ("Božji branioci" - Huti) na severu Jemena , koji kontroliše veći deo jemenske obale Crvenog mora, ranije je upozorio na svoju nameru da napadne sve brodove povezane sa Izraelom, pozivajući druge zemlje da povuku svoje posade i ne prilaze im na moru. Jedan broj brodarskih kompanija odlučio je da obustavi transport kroz Crveno more.

BONUS VIDEO

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading