lider pokreta evropa sad
Foto: Alo/Foto: Youtube/Printscreen/ Al Jazeera Balkans

„Program Evropa sad 2„, koji podrazumeva prosečne plate od 1.000 evra i minimalne zarade od 750 evra i punu zaposlenost za sve građane pripremljen je, a realizacija bi počela odmah nakon parlamentarnih izbora“, govorio je, pre izbora i u predizbornoj kampanji, aktuelni premijer, Milojko Spajić.

Pored toga što su pred parlamentarne izbore obećavali kule i gradove, pokret Evropa sad otišao je i korak dalje. Na polovini roka za sastavljanje Vlade, ova partija ponudila je crnogorskim građanima i da, na jednostavan način, izračunaju koliko će njihove plate biti povećane kada Vlada bude formirana, podseća crnogorska "Borba".

Sve što je bilo potrebno uraditi jeste uneti iznos neto plate na ovom linku, a aplikacija „Evropa sad 2“ bi automatski izračunala buduću garantovanu zaradu.

Povećanje plata je, po toj računici, trebalo da bude skoro 25 odsto. Odnosno, minimana plata je sa 450 evra trebala da poraste na 700, a prosečna sa oko 800 na nepunih 1.000 evra.

Ipak, umesto povećanja plata, građani Crne Gore iz dana u dan dobijaju povećanje cena artikala.

Naime, izmenama i dopunama Zakona o akcizama, koje je u skupštinsku proceduru dostavila Vlada, predviđeno je povećanje cena akciza na gazirana pića sa 24,4 odsto na 24,5 odsto, kao i uvođenje akcize na negazirana pića i bezalkoholna piva.

„Ovim zakonom se predlaže da visina akcize za negaziranu vodu sa dodatkom šećera iznosi 25 evra po hektolitru, koliko iznosi i akiciza za gaziranu vodu sa dodatkom šećera i drugih sredstava za zaslađivanje ili aromatizaciju. Predloženim izmenama Zakona o akcizama će se obezbediti dodatni budžetski prihodi, odnosno, iste će imati pozitivan fiskalni uticaj na prihodnoj strani budžeta za 2024. godinu. Imajući u vidu da su prethodnim izmenama Zakona o akcizama, koje su u primeni od 1. jula 2023. godine, u akcizni sistem uvedeni proizvodi od šećera, kakaoa i sladoled, ovim zakonom se predlaže nastavak širenja obuhvata proizvoda koji imaju negativni uticaj na zdravlje stanovništva i sve prisutniji trend obolevanja od šećerne bolesti, te na negaziranu vodu sa dodatkom šećera ili drugih sredstava za zaslađivanje ili aromatizaciju i bezalkoholno pivo”, navodi se u obrazloženju Vlade.

Pored toga, izmenama i dopunama ovog zakona predviđeno je da se, osim povećanja akciza na bezalkoholna pića, poveća visina akcize za cigarete koja će, prema predloženom zakonskom rešenju, od 1. januara 2024. godine iznositi 24,5 odsto od maloprodajne cene cigareta.

Uprkos, sad već, nerealnim obećanjima premijera Spajića – da će se sa implementacijom programa „Evropa sad 2“ krenuti od 1. januara  – nadamo se da to povećanje plata, na osnovu kojeg je i dobio poverenje građana Crne Gore, neće biti 1. aprila…

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading