Demonstracije
Foto: AP/Gustavo Garello (STR)

Novi predsednik Argentine Havijer Milei i njegova administracija najavili su, i započeli, mere štednje koje uključuju smanjenje potrošnje i drastičnu devalvaciju valute. Sredinom decembra vrednost pezosa oslabila je u odnosu na američki dolar i prema novom kursu, jedan američki dolar vredi 800 pezosa umesto dotadašnjih oko 400. Takođe, najavljene su i mere stroge štednje u javnom sektoru i moguća hiperinflacija.

Novi šef države najvio je oštre akcije protiv svih grupa koje pokušaju da osujete njegove planove, kako je rekao, uznemirujućim protestima, a policijski odredi za razbijanje demonstracija su bili raspoređeni po prestonici Argentine, prvi put nakon dužeg vremena nemešanja u demonstracije građana, piše Rojters. 

Jedan od organizatora demonstracija je istakao da je okupljanje građana "mirna mobilizacija" i da Argentinci koji protestuju ne žele sukobe sa policijom.

Milei je u govoru koji je emitovan na televiziji i radiju detaljno opisao neke od 300 mera i istakao da je započeta prva faza rekonstrukcije Argentine.

Pojedine mere podrazumevaju privatizaciju državnih preduzeća, deregulaciju rudarstva i drugih industrija, a predsednik Argentine je najavio i ukidanje zakona koji reguliše zakup imovine.

- Cilj je da krenemo putem obnove naše zemlje, da vratimo slobodu i autonomiju pojedincima i počnemo da ukidamo široku lepezu propisa koji su ometali i kočili ekonomski rast naše zemlje - rekao je Milei.

Inflacija na rekordnom nivou 

Argentina je od 2019. veštački održavala svoju valutu strogom kontrolom njenog kretanja. Rezultat takve politike bila je povećana potražnja za američkim dolarom na neformalnom tržištu valuta, gde se pezos kotirao po mnogo nižoj stopi od zvanične. Argentina se suočava i sa naglom inflacijom, pri čemu su cene porasle za oko 150 odsto tokom 2022. Državni dug je izuzetno visok, a oko 40 odsto stanovništva živi ispod granice siromaštva.

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading