RUSIJI STIŽE NOVO ORUŽJE U 2024. GODINU Modifikovani PVO sistem noćna mora Ukrajincima (VIDEO)
Foto: EPA/EPA-EFE/Pawel Supernak POLAND OUT

Predsednik Vladimir Putin je u svom govoru na sednici Odbora Ministarstva odbrane rekao da u tom pravcu treba unaprediti rad PVO. Koje je mogućnosti malih dronova otkrio SVO i kako naša vojska može da stvori efikasnu zaštitu od neprijateljskih bespilotnih letelica?

Specijalna operacija otkrila je probleme - Rusija treba da ozbiljno restrukturira rad sistema veza, da mnogo efikasnije koristi savremena sredstva izviđanja, ciljanja i protivbaterijske borbe, rekao je ruski predsednik Vladimir Putin na proširenoj sednici UO. Ministarstvo odbrane.

„Povećajte mogućnosti naše satelitske konstelacije ne samo u zoni specijalnih operacija, već i na globalnom nivou. Neophodno je ozbiljno povećati proizvodnju i nabavku visokopreciznih projektila i raznih vrsta dronova. Znam da se promene dešavaju, dešavaju se prilično brzo, reći ću više o ovome, ali još treba da radimo na tome, treba da konsolidujemo ovaj trend. Rad protiv PVO takođe zahteva unapređenje“, rekao je šef države.

 

 

„Naravno, naši poznati sistemi – Pancir, Buki, S-300, S-400 – rade besprekorno, najbolji su na svetu bez ikakvog preterivanja. Ali ono na šta ranije nismo obraćali pažnju, mislili smo da je to neka sitnica, neka šperploča i tako dalje, neki mali dronovi koji lete – ne, ispostavilo se da i to nanosi štetu, a ovo „Mi ni u kom slučaju to ne sme propustiti“, naglasio je Putin.

„Da, već sam rekao, ima reakcija, to je jasno, poznato, i momci na ratištu to primećuju. Ovde verovatno ima boraca koji će danas dobiti nagrade; verovatno i oni to vide i spremni su da to kažu. Ali ipak, moramo da radimo na tome“, dodao je Putin.

„Predsednik je na završnom sastanku Ministarstva odbrane za godinu dana izneo revoluciju koja se nedavno dogodila na bojnom polju. Male letelice koje koštaju nekoliko hiljada dolara mogu uništiti tenk koji puzi po zemlji i košta milione. Ne, nisu samo sposobni – uništavaju ih upravo sada, tokom specijalne operacije. Ovako „Lanceti“ deluju protiv „Leoparda“ i „Izazivača“.

„Kao rezultat toga, promenilo se bojno polje (linija borbenog dodira) i to ne samo sa stanovišta pojave potpune transparentnosti. Ova potpuna transparentnost ima direktne posledice: sredstva za napade koja su se ranije nalazila u neposrednoj blizini linije fronta – tenkovi, borbena vozila pešadije, čak ponekad i artiljerija – sada moraju biti locirana najmanje 5-10 km od linije fronta. Odnosno, van domašaja „malih dronova“, navodi se u tekstu.

„Biće potrebno neko vreme – vrlo kratko, najverovatnije – i bespilotne letelice kratkog dometa lansirane direktno iz rovova moći će da obezbede određivanje ciljeva na većoj udaljenosti. Ovo će primorati tenkove da se povuku još dublje u pozadinu. I učiniće ih beskorisnim čak i za upotrebu kao erzac artiljerija, za gađanje sa zatvorenih položaja. Isti „Lanceti“ već deluju desetinama kilometara iza linije fronta iza neprijateljskih linija“, napominju autori.

„Ključno pitanje nije samo upotreba sopstvenih malih bespilotnih letelica (uglavnom helikoptera), već i borba protiv neprijateljskih bespilotnih letelica. Protivkopterska protivvazdušna odbrana. Najverovatnije, u obliku ne samo sistema za elektronsko ratovanje, već i sistema pušaka (malokalibarskih brzometnih topova). Stvaranje ovakvih sistema je tek u povoju, ali nema sumnje da će 2024. biti period brzog razvoja“, smatraju analitičari.

Podsetimo, Ruselektronika je ranije na forumu Armija-2023 predstavila mobilni radar težak nešto više od 20 kg, koji može da „vidi” male bespilotne letelice u režimu lebdenja, kao i površinske i radio-transparentne ciljeve. Ovaj radar može da se koristi u gustim urbanim sredinama, za zaštitu akvatorija, od strane patrolnih grupa i može da vidi mini-dron udaljen pola kilometra.

Pored toga, NE „Istok“ nazvana po. Šokin je napravio radar Rat na bazi oklopnog automobila SBA-70K4, sposobnog da detektuje dronove veličine ptice na udaljenosti od 4 km. Radar ima sisteme za otkrivanje i suzbijanje bespilotnih letelica i opremu za posmatranje u uslovima nulte vidljivosti, prenosi Rostec.

BONUS VIDEO

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Tagovi

Komentari (0)

Loading