Makron o sankcija i Evropi
Foto: AP/Omar Havana (STR)

Makron je priznao da EU "nije bila baš uspešna" u obuzdavanju Rusije tako što je zaobišla sankcije i odustala od uvoza ruske nafte i gasa, koje su joj mnogi uveli, da je "uspela na istočnom frontu" i da njena ekonomija "nije propala".

- Ruska privreda nije doživela kolaps - izjavio je Makron. 

On je za neuspeh optužio zemlje koje su pomagale Rusiji zaobilazeći uvedena ograničenja.

- Ovo je veoma teško za Ukrajince. Pojavljuju se nova pitanja. Postoji neizvesnost oko američke politike. Ali naš interes je mirna Evropa, Evropa koja može da osigura bezbednost svojih suseda i teritorije - ocenio je francuski lider.

Prema njegovim rečima, EU mora da nastavi da pruža pomoć Ukrajini, čak i ako se stav SAD promeni, jer je za Uniju ​​ovo pitanje sopstvene bezbednosti.

Francuski predsednik ocenjuje da je podrška Ukrajini "jedno od fundamentalnih pitanja 2024. godine" i da Evropa ima "volju i sredstva" da nastavi da pomaže Kijevu čak i bez podrške Vašingtona.

- U narednim mesecima moramo da napravimo izbor. Osećamo da neke zemlje EU počinju da sumnjaju. Naši američki partneri mogu da sumnjaju, ali moramo da nastavimo da podržavamo Ukrajinu, jer naša sposobnost da živimo u miru zavisi od toga. Evropska bezbednost je u pitanju. Čak i ako Amerikanci odluče da promene svoju poziciju, ovo je pitanje evropskog suvereniteta i mogućnosti da sami izaberu svoju budućnost - kazao je Makron.

On je naglasio da Evropa nije u ratu sa Rusijom i da pokušava da spreči eskalaciju sukoba, posebno nuklearnog. Prema njegovim rečima, neophodno je i dalje podržavati Ukrajinu kako bi "prešla na pregovore pod svojim uslovima".

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading