NATO ZEMLJA SPROVODI OBUKU UKRAJINSKIH PILOTA Instruktori stižu u Kijev, naprevljen centar u blizini Srbije
Printscreen

Francuski piloti će početi da obučavaju ukrajinske, ali tek u početnoj fazi obuke, a zatim će se o njima brinuti instruktori iz drugih zemalja NATO. Ne navodi se gde će se obuka odvijati, ali najverovatnije će to biti Rumunija, gde je napravljen ceo centar za obuku pilota za lovce F-16. Iako je moguće studirati i na francuskoj teritoriji, pošto je to početna faza.

“Prvi piloti će stići početkom 2024. godine. Nakon početne obuke u Francuskoj, nastaviće obuku na borbenim avionima sa našim partnerima“, navodi ѕse u saopštenju.

Francusko vazduhoplovstvo nema u upotrebi američke lovce F-16, pa će Francuzi biti uključeni samo u početnu obuku Ukrajinaca. Bilo je moguće uopšte ne učestvovati, ali Makron je još u maju obećao Zelenskom „punu pomoć“ u pripremnom procesu.

Ranije je saopšteno da će Zapad obučavati nekoliko grupa ukrajinskih pilota, ali će se glavna obuka odvijati na teritoriji Rumunije, gde bi Holandija trebalo da isporuči svoje lovce F-16. Prema dostupnim podacima, „partneri“ će Ukrajini snabdevati lovce u verziji Block 20 MLU, koji su modernizovani početkom 2000-ih. Kijev je već priznao da „ne zadovoljavaju baš” moderne zahteve.

BONUS VIDEO

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Tagovi

Komentari (0)

Loading