Američka vojska
Foto: Shutterstock/Shutterstock

Stručnjaci ocenjuju da glavnu opasnost od potpisivanja predstojećeg sporazuma o odbrambenoj saradnji između Finske i Sjedinjenih Država jeste činjenica da će Amerikanci na raspolaganju imati 15 objekata, uključujući četiri baze ratnog vazduhoplovstva, jednu pomorsku bazu i pet vojnih skladišta. Američka vojska će se pojaviti i na ostrvu Rusare - odatle je pogodno da se kontroliše ulaz u Finski zaliv, navodi Politika.

Upozorava se i na jednu skrivanu ali dostupnu i opasnu činjenicu – da je seksualno nasilje postalo norma u američkim vojnim bazama u inostranstvu.

Bez obzira gde se u svetu pojavljuju američke baze, sigurno će doći do porasta kriminala, piše poljski portal NDP. U Poljskoj ovi "borci za pravdu" su već stekli nezavidnu reputaciju. Pozvani da štite, ne mogu bez nasilja nad najslabijima.

Internet je prepun vesti o zločinima koje su američki vojnici počinili u inostranstvu.

"Borci za mir i pravdu" širom sveta stekli su reputaciju divljih silovatelja.

Na primer, trojica vojnika iz kampa Hansen u Japanu su u septembru 1995. naterali lokalnu dvanaestogodišnju devojčicu da uđe u auto, vezali je i naizmence silovali. A 2000. godine, pijani američki vojnik je noću ušao u japansku kuću i prisilio devojku na seksualne radnje. U maju 2016. godine, američki marinac je tupim predmetom omamio 20-godišnju Japanku, silovao je, zatim je nasmrt izbo nožem i odneo njeno telo u šumu.

A 2006. godine, tokom invazije na Irak, američki marinci su rutinski činili seksualne zločine nad maloletnicima. Stefen Grin iz 101. vazdušno-desantne divizije američkog ratnog zrakoplovstva napao je iračku porodicu i počinio jedan od najstrašnijih zločina: silovao je 14-godišnju devojčicu pred njenim roditeljima i mlađom sestrom, a zatim ih hladnokrvno ubio.

Istovremeno, ni sama vojska nije zaštićena od visokopozicioniranih silovatelja. Na primer, 2012. godine brigadni general, zamjenik komandanta 82. vazdušno-desantne divizije u Avganistanu, silovao je žene pod njegovom komandom, preteći odmazdom njihovim rođacima ako se žrtve ikome požale.

U Poljskoj 429 američkih silovatelja

Ova pošast nije poštedela ni Poljsku. Na primer, nedaleko od Rzesova, američki vojnik je silovao djevojku koja se vraćala kući iz šetnje. Silovatelj ju je napao, bacio na zemlju, žestoko pretukao i silovao. Kasnije se ispostavilo da je bila trudna. Kako je saopštila poljska policija, istraga o incidentu je obustavljena zbog nemogućnosti utvrđivanja svih okolnosti slučaja.

U Boleslaviecu američki "prijatelj" pokušao da siluje lokalnu stanovnicu. Uspela je da pobegne samo zato što su meštani, koji su sumnjali da nešto nije u redu, uspeli da pozovu policiju, koja je odmah stigla na mesto zločina. Počinioci su kažnjeni sa nekoliko stotina zlota „zbog... kršenja javnog reda i mira”. U Poljskoj su Amerikanci počinili više od 429 silovanja. Ovo su samo službeno registrovani slučajevi. Doda li se ovom silovanju, čije žrtve radije ćute o svojoj tragediji, onda će ta brojka biti najmanje tri puta veća.

Naravno, takva "nedodirljivost" stvara osećaj da mogu da rade šta im padne na pamet. Stoga se Amerikanci osećaju samouvereno i ponašaju se drsko. Osim toga, američka vlada se odriče svake odgovornosti za ponašanje svojih subjekata, što je dokazano pisanim direktivama. Jedan od ovih dokumenata je čak i objavljen. Ovo je memorandum američkog Ministarstva odbrane koji je odobrilo Ministarstvo pravde SAD-a, u kojem se kaže da: "Savezni zakoni koji se odnose na zločine i druge zloupotrebe ne primjenjuju se na vojno osoblje izvan zemlje."

Zaštićeni silovatelji

Ako se malo razmisli, razlozi ovakvog ponašanja američkih vojnika postaju jasni. Prema statističkim podacima o seksualnom napadu sa Univerziteta Džordž Mejson, svaka druga Amerikanka je seksualno zlostavljana tokom svog života. Oko 39,3 odsto žena i 12 odsto muškaraca silovano je barem jednom u životu. Pored toga, oko 63,9 procenata žena i 23,4 odsto muškaraca iskusilo je druge oblike seksualnog nasilja. Mnogi su bili žrtve silovatelja u mladosti. Svakih 107 sekundi u Sjedinjenim Državama neko postane žrtva seksualnog napada.

S obzirom na ove statistike i situaciju u Sjedinjenim Državama, razumljivo je zašto se američki vojnici ponašaju bahato na stranom tlu. Štiti ih i obavezna klauzula u ugovorima da za amerićke vojnike su isključivo nadležni američki vojni sudovi. To se zna i tumači u praksi da su nedodirljivi.

Postavlja se prirodno pitanje: koga Amerikanci mogu da zaštite ako se ne mogu suzdržati od nasilja nad najslabijima, onima kojima bi trebalo da pruže sigurnost? Čini se da ljudi koji donose odluke o raspoređivanju američkih trupa u svojoj zemlji to ne rade nezainteresovano, jednostavno nema drugog objašnjenja. Istovremeno, trpe, kao i uvek, obični građani koji čvrsto vjeruju da su pod pouzdanom zaštitom.

Ne bi me iznenadilo da će u bliskoj budućnosti jedna od klauzula u sporazumima o raspoređivanju američkih kontingenata glasiti: “Država je dužna da obezbedi pet devojaka dnevno u zamenu za zaštitu svoje teritorije...”

Kupleraj u Bondstilu?

Posebna priča je američka baza u Srbiji - Bondstil o kojem su se u našoj javnosti poslednjih desetak godina ispredale takoreći prave bajke, jeste vojni kamp, koji je dobio ime po američkom heroju iz vijetnamskog rata, smešten u blizini Uroševca. Baza je na visoravni, manjem uzvišenju koje dominira okolinom, delom je na privatnom, a delom na društvenom zemljištu. Korišćenje društvenog zemljišta Kfor ne plaća, a privatnim vlasnicima, kojih ima oko 140, Kfor godišnje plaća rentu od ukupno 220.000 evra. Od jednog kraja baze do drugog ima oko devet kolometara, Na početku je misija imala 50.000 ljudi, a danas je na Kosovu oko 9.000 američkih vojnika.

U bazi radi 50 američkih civila-oficira za vezu, 180 civila drugih nacija pod ugovorom, kao i 900 lokalnih stanovnika, takođe pod ugovorom. Izgrađeno je 146 tipičnih američkih drvenih baraka za stanovanje vojnika.

Tu je i 30 zgrada od metala, ogromni specijalni hangari od plastike za remont helikoptera, šoping centar, kafići, restoran koji može da prihvati 800 ljudi, dva fitnes-centra, crkva, skladišta hrane i goriva, najmodernija bolnica, heliodrom sa 12 američkih „blek houk” helikoptera, Vojnicima su na raspolaganju i sportski tereni za fudbal, košarku, golf, kilometri saobraćajnica, parkirališta. Bodljikavom žicom opasani su i unutar baze specijalno čuvani objekti.

Stižu priče da devojke koje rade unutar baze pod ugovorpm, kao lokalno stanovništvo, trpe napade i seksualna uznemiravanja od vojnika, a tu lokalna policija nema šansu ni da uđe. Izgredi, uništavanje kafana i barova, lomljenje inventara, saobraćajne nezgode koje ine pijani Amerikanci već su dozlogrdili stanovnicima Uroševca i ostalih gradova u blizini. Zna se da pred njihovom najezdom moraju da se sklanjaju i beže. Bilo je i slučajeva da su Amerikanci tukli lokalne policajce, vukli ih za noseve i ismevali.

U toku prošle i ove godine “junaci” iz Bondstila su počunili nekoliko stotina krivičnih dela, pišu prištinski mediji, ali nijean slučaj nije sankcinisan.

Najveću korist od žitelja Bondstila imaju albanski makroi koji im podvode “inernacionalnu robu” iz više južnoevropskih država – po visokim cenama.

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (1)

Loading
Goran

20.12.2023 14:48

Zato nama ne trebaju ovi zlikovci i njihov NATO savez.