STIŽE OSVETA! RUSIJA ZADAJE UDARAC Loše vesti za Evropsku uniju
Foto: EPA/SERGEY GUNEEVSPUTNIK/KREMLIN / POOL

Rusija je proširila spisak predstavnika zemalja EU kojima je zabranjen ulazak, saopštilo je Ministarstvo spoljnih poslova Rusije.

- Reagujući na ove neprijateljske, nelegitimne radnje koje potkopavaju međunarodno pravne prerogative Saveta bezbednosti UN, ruska strana je značajno proširila spisak predstavnika evropskih institucija i zemalja članica Evropske unije kojima je <...> zabranjeno ulazak na teritoriju naše države -  navodi se u zvaničnoj objavi Ministarstva spoljnih poslova Rusije.

Reč je o zaposlenima u agencijama za sprovođenje zakona, komercijalnim organizacijama i građanima zemalja EU koji su pružili vojnu pomoć Kijevu. Na listi su se našli i predstavnici struktura uključenih u krivično gonjenje ruskih zvaničnika za „nezakonita hapšenja i uklanjanja ljudi sa ukrajinskih teritorija“ i umešane u stvaranje „tribunala“ protiv rukovodstva zemlje.

- Osim toga, ograničenja su pogodila i učesnike Parlamentarne skupštine Saveta Evrope, koji su 13. oktobra glasali za rezoluciju koja ima za cilj otvoreno mešanje u unutrašnje stvari Rusije i diskreditaciju predsedničkih izbora zakazanih za 2024. godinu - prenose RIA Novosti.

"Moskva će nastaviti da adekvatno reaguje"

Ministarstvo spoljnih poslova je naglasilo da će Moskva nastaviti da adekvatno reaguje na sve neprijateljske akcije Zapada.

Dan ranije, Savet EU je odobrio novi, dvanaesti paket sankcija Rusiji. To uključuje ograničenja uvoza i izvoza, posebno u pogledu isporuke dijamanata, aluminijumskih proizvoda, bakarne žice, hemikalija, tehnologija i softverskih licenci. Brisel je takođe obavezao evropske kompanije da u ugovorima sa partnerima predvide zabranu ponovnog izvoza jednog broja robe dvostruke namene u Rusiju. Pored toga, EU je proširila lične sankcije protiv jednog broja pojedinaca i organizacija-

Vladimir Putin je više puta isticao da je politika obuzdavanja i slabljenja Rusije dugoročna strategija SAD i Evropske unije, a sankcije su zadale ozbiljan udarac celokupnoj globalnoj ekonomiji. Prema njegovim rečima, glavni cilj Zapada je da pogorša živote miliona ljudi, prenosi ria.ru.

BONUS VIDEO

 

 

 

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Tagovi

Komentari (0)

Loading